Vegyen sztrádamatricát! Ezrével postázzák a bírságokat

Pozsony |

<p>Az elmúlt napokban megnőtt az utakon azoknak a gépkocsiknak a száma, amelyekre nem váltottak ki elektronikus sztrádamatricát &ndash; derül ki a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) adataiból.</p>

Akit lefülel a rendszer, az 50-től 200 euróig terjedő helyszíni bírságra, közigazgatási eljárásban pedig 100–500 eurós bírságra számíthat. Januártól érvényesek az országban a fizetős útszakaszokon az elektronikus sztrádamatricák, az NDS viszont csak február 1-től bünteti azokat, akiknek nincs érvényes matricájuk,az év első hónapjának végéig ugyanis még érvényesek voltak a tavalyi, levonó formájú matricák. A bírságokat már ezrével postázzák. 

Az NDS csak a múlt héten 1483 olyan sofőrt fülelt le, aki nem váltotta ki az e-matricát, s további 1102 olyan gépkocsit, amelyre vettek 10 napos matricát, ám nem hosszabbították meg a hatályosságát. Február első hetében 6095 gépkocsi közlekedett e-matricanélkül, 657 autó pedig lejárt tíznapos matricával.

Az NDS rendszere folyamatosan figyeli a fizetős útszakaszokat, a gépjárművek 99 százalékát képes ellenőrizni, ezért minimális az esélye annak, hogy a gépkocsivezetők elkerülik a bírságot. A társaság felmérése szerint egy olyan sofőr, aki naponta használja a fizetett útszakaszt, legfeljebb két napig tudja elkerülni a kamerák figyelmét, addig is csak hihetetlen szerencsével. „Az utakon közlekedő gépkocsikat megállás nélkül 114 kamera, illetve hat speciális kamerával ellátott gépkocsi ellenőrzi” – tájékoztatott Eva Žgravčáková, az NDS szóvivője.
 
Nem árt tudni azt sem, hogy a rendszer az adatokat esténként párosítja, ezért aki délután „kap észbe”, hogy délelőtt érvényes matricanélkül vezetett az autópályán, az még délután megveheti az e-matricát, s így elkerülheti a bírságot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?