Igaza volt az elbocsátott tanárnak

Pozsony |

<div>Az Állami Számvevőszék (NKÚ) vizsgálata alátámasztotta a kassai kereskedelmi akadémiáról elbocsátott tanár, Oto Žarnay vádjait, és további hibákra is fényt derített - <a href="http://www.aktuality.sk/clanok/313624/kontrolny-urad-dal-za-pravdu-ucit…ámolt be róla az aktuality.sk portál.</a></div>

A tanárt azért bocsátották el a kassai kereskedelmi akadémiáról még 2012-ben, mert rámutatott az iskola helytelen pénzügyi gazdálkodására és arra, hogy a tanárok zaklatásoknak voltak kitéve, több pedagógusnak fel is mondtak.  Az iskola vezetősége továbbá Žarnay állítása szerint havi 450 és 550 euró közötti összeget fizetett egy ügyvédnek, akinek a szolgáltatásaira nem is volt szükség. Az iskola vezetősége előbb elbocsátotta, majd rágalmazásért beperelte a tanárt, 3000 eurós kártérítést követelve tőle. A Fehér Holló Díjat nyert pedagógus most az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) listáján indul a választásokon. Perében februárban várható döntés. Az Állami Számvevőszék (NKÚ) közben átvizsgálta az iskola költségvetését, könyvelését és ellenőrző rendszerét is. Az ellenőrzés során a Žarnay által nyilvánosságra hozottakon kívül további hiányosságokra is fény derült. Az iskola 51 ezer euróval gazdálkodott hatáskörén kívül.  Az NKÚ állásfoglalása szerint átláthatatlan az útiköltségek visszatérítései módja és a szolgálati telefonok használatának feltételei is. A tornaterem bérlése során sem tartotta magát az intézmény az erre vonatkozó szerződésben foglaltakhoz. Az NKÚ igazat adott Žarnaynak abban is, hogy az iskolának 2010 és 2012 között valóban nem volt szüksége az általa fizetett ügyvéd szolgáltatásaira, és így fölöslegesnek ítélte az erre kiírt közbeszerzést is. Az iskola a fent említett évek alatt senkivel nem pereskedett, ráadásul szükség esetén a fenntartó, vagyis Kassa megye jogi szolgáltatásait is igénybe vehette volna. Az ellenőrök arra is rávilágítottak, hogy egy másik iskola ugyanennek az ügyvédi irodának a szolgáltatásait 1800 euróval olcsóbban, 4800 euróért vette igénybe. A kereskedelmi akadémia 2012-ben 6600 eurót fizetett az ügyvédnek. (aktuality.sk) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?