Erkélyjelenet

<p>Befejeződni látszik az egészségügyiek és a tanárok tiltakozása, a Smer pedig a gyengülő ellenállást megpróbálja a saját hasznára fordítani a kampány utolsó heteiben. Ezt mutatják az utóbbi napok üzenetváltásai a nővérek képviselői és Robert Fico között. De a Smer az összes apró ütközetet meg akarja nyerni &ndash; még a &bdquo;balkonháborút&rdquo; is, a rendkívüli parlamenti ülésen.&nbsp;</p>

Mi történt? Robert Fico múlt pénteken felszólította a nővéreket, hogy térjenek vissza a kórházakba. „Ha visszatérnek, azokat a napokat is kifizetik nekik, amikor nem voltak munkában. Mintha semmi sem történt volna. Folytatják munkájukat” – jelentette ki Fico. Tekintsünk el attól, hogy ez mennyire valós ígéret, hogy tudná egy kórház kifizetni azt az időszakot a nővérnek, amikor nem hogy nem járt munkába, hanem munkaszerződése sem volt. Tudjuk, hogy a munkaszerződést nem lehet visszamenőlegesen megkötni, ez a feketemunka tiltása miatt egyszerűen lehetetlen, az alkalmazottat ugyanis legkésőbb aznap be kell jelenteni a Szociális Biztosítóba, amikor elkezd dolgozni. Persze ezeknek megfelelően néhány nap múlva kiderült, hogy Fico csak a választóinak akarta megmutatni nagyvonalúságát, nem számolt azzal, hogy a nővérek elfogadják javaslatát. Amikor ugyanis elkezdtek tárgyalni a kórházigazgatókkal a visszatérésről, kiderült, hogy nem is akarják mindannyiukat visszavenni, és akiket mégis, azok a korábbi fizetésüket sem kapnák meg. Fico szerint a nővérek félreértették őt, ő fel sem ajánlotta, hogy mindenki újra megkapja régi állását és fizetését. Mint újabb nyilatkozatában állítja, ez „alkotmánysértő” lenne. 

Tegnapra az ellenzék rendkívüli parlamentben ülést hívott össze a problémák megvitatására. A Smer nem merte „rövidre zárni” a kezdeményezést azzal, hogy nem szavazza meg az ülés napirendjét. Azt azonban bebiztosította, hogy az ülésterem erkélyén saját „emberei üljenek”. A tiltakozó nővérek és pedagógusok képviselőit nem engedték a balkonra, megtöltötték a Smert támogató „állampolgárokkal”. Megdöbbentő hallgatni, amikor az egyik önérzetes, szép korú Smer-támogató dolgozni küldi a tanárokat, de nem az iskolába, nem tanítani, inkább azt ajánlja nekik, hogy fogjanak lapátot és talicskát, mint ahogy tették ők anno, még a régi rezsimben. Természetesen arra számítani sem lehetett, hogy megengedik, a pedagógusok és a nővérek képviselői maguk mondják el problémáikat az ülésteremben, a Smertől ilyen nagyvonalúság elképzelhetetlen. 

Arra feltehetően már sem a nővérek, sem a tanárok nem számítottak, hogy Fico vagy valamelyik minisztere konstruktív tárgyalási hajlandóságot mutat, még egy vállalásokat tartalmazó nyilatkozat elfogadására sem telik tőle. De feltehetően az sem segítene, ha a Smer törvénybe foglalná a követeléseket. Négy éve, a Radičová-kormány utolsó napjaiban a nővérek minimális fizetéséről szóló jogszabályt egy hónappal a választások előtt fogadta el a parlament – az akkor ellenzéki Smer támogatásával. Két hónap múlva a Smer kormányra került, a törvényt semmissé nyilvánította, majd négy évig nem tett semmit a nővérek bérének emeléséért. 

Legalább azt megengedhették volna a nővéreknek és a pedagógusoknak, hogy a balkonról nézzék végig a „cirkuszt”, és ne alázzák meg őket már a parlament bejáratánál azzal, hogy a párt lelkes aktivistáit telepítették a vendégeknek fenntartott erkélyre. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?