A magyarországihoz hasonló családtámogatási rendszert vezetne be az MKP

Pozsony |

<p>A magyarországi példa alapján, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) hasonló családtámogatási intézkedéscsomag bevezetését szorgalmazza a Magyar Közösség Pártja (MKP) - hangzott el a felvidéki magyar párt szerdai sajtótájékoztatóján Pozsonyban, ahol választási kampányuk megújult elemeit, illetve a Házasság hete alkalmából, családtámogatási programját is bemutatta az MKP.</p>

A fiatalok otthonteremtését megkönnyítő, s ezzel a gyermekvállalást, illetve a szülőföldön való megmaradást egyidejűleg ösztönző intézkedések foganatosítása a Felvidéken a helyi magyar közösség megmaradásának és megerősítésének hatékony eszközei lehetnek - mutatott rá elképzeléseik főbb pontjait vázolva Németh Gabriella, az MKP szociális és családügyi alelnöke. Kifejtette: a helyi magyar közösség számának az elmúlt évtizedekben megmutatkozott jelentős mértékű számbéli csökkenését - az asszimiláció jelensége mellett -, nagy mértékben befolyásolta a fiatalok elvándorlása, valamint az is, hogy csökkent a gyermekvállalási kedv vagy későbbre tolódott ki a fiatalok családalapítása, amit nagyban befolyásolt a fiatalok önállósodási folyamatának és azon belül az otthonteremtésnek a megnehezedése is.

A felvidéki magyar párt tervezett családtámogatási intézkedései a fiatalok otthonteremtésének megkönnyítése mellett olyan konkrétumokat is tartalmaznak mint a járulékcsökkentés, a családi adórendszer valamint a gyermekvállalást ösztönző adóbónusz.

"Érezhetően kell segítenünk ezeket a fiatalokat (...), ezért, remélem, a választások után ezeket a javaslatokat meg fogjuk tudni valósítani" - tette hozzá Németh Gabriella, megjegyezve: az MKP március ötödike (a szlovákiai parlamenti választások időpontja) után is prioritásként fogja kezelni a magyar közösség megerősítését.

A szerdai sajtótájékoztatón ismertették az MKP választási kampányának harmadik fordulójának eseményeit. Forró Krisztián, az MKP kampányfőnöke azt mondta: eddig is a választók akaratának közös erővel történő átültetésére és a közös fellépés fontosságára összpontosítottak, s ez a kampány harmadik körében is így marad. Hozzátette: az új, "Szívünkben a döntés" szlogen a választóhoz való közelebb kerülés szándékát tükrözi.

A sajtótájékoztatón részt vett az MKP listáján induló pártonkívüli jelöltek egy része is, köztük a Via Nova Ifjúsági Csoport, a Csemadok, a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezet, valamint ja Mi magunk nevet viselő civil mozgalom vezetői.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke ezzel összefüggésben rávilágított: olyan nyitott listát indított az MKP, amely az összefogásról szól, s amellett, hogy a felvidéki magyar emberek ez irányú akaratát tükrözi, komoly esélyt ad arra, hogy a helyi magyar közösség valós és hatékony érdekképviseletet kapjon a pozsonyi törvényhozásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?