Átadták a komáromi erőd kaszárnyaépületének felújított tetőszerkezetét

Komárom |

<p>Ami soha nem sikerült az ellenségnek, az majdnem sikerült az erődben állomásozó szovjet csapatoknak.</p>

Az utóbbi évek egyik legnagyobb volumenű beruházását adták át a napokban a városban: az Újvár kaszárnyaépületének felújított tetőszerkezetét. A beruházásra a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium pályázatán nyert 1,78 millió euró vissza nem térítendő támogatást a város, amihez öt százalék önrésszel kellett hozzájárulnia Komáromnak.

Az átadóünnepségen Stubendek László polgármester kiemelte: ami évszázadokon keresztül nem sikerült az ellenségnek – tudniillik soha nem tudták bevenni a komáromi erődrendszert –, az majdnem sikerült az itt állomásozó szovjet hadseregnek. Kivonulásukkor vittek mindent, ami mozdítható volt, még a vezetékeket is kitépték a falakból, hagytak viszont maguk után több tonnányi szemetet és pusztulást. Az utolsó pillanatban sikerült pénzt szerezni a tető felújítására; még néhány év, és teljesen tönkrement volna az 1810-ben neoklasszicista stílusban épült kaszárnya. A kivitelezésre – a közbeszerzés körüli hercehurca miatt – a tervezett 13 hónap helyett kevesebb mint 6 hónapja volt a nyertes Darton Kft.-nek. Šimon Péter, a cég tulajdonosa megjegyezte, Európa legnagyobb kiterjedésű födéméről van szó – 18 700 négyzetméter, ami három focipálya nagyságú területnek felel meg –, ezt kellett rekordidő alatt felújítaniuk. Azzal, hogy ez sikerült, egyben bizonyították: egy komáromi cég is képes ekkora volumenű feladat elvégzésére. A 610 méter hosszú épületre 410 méteren került új tető – ennyi fért bele a mostani projektbe, a további részek felújítására újra pályázni szeretne a város. A munkálatok során 182 tonnányi azbeszttartalmú palaborítást távolítottak el, az elkorhadt gerendákat, lécezést kicserélték, és 300 ezer új cserepet rakta fel. Alkalmanként 100 ember dolgozott egyszerre az építkezésen.

Az ünnepélyes átadón részt vett Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter, Iveta Kodoňová, a kulturális minisztérium műemlékvédelmi részlegének főigazgatója és Katarína Kosová, a Műemlékvédelmi Hivatal főigazgatója. Elhangzott: a kulturális tárca szívén viseli az erődrendszer sorsát, az elmúlt években az Újítsuk meg házadat (Obnovme si svoj dom) pályázatán a város összesen 440 ezer eurót nyert különböző felújításokra az Öregvár és Újvár területén. A műemlékvédelmi szakemberek és a polgármester is külön köszönetet mondott Ľudovít Gráfelnek, a városi hivatal szakelőadójának, aki évtizedek óta szívügyének tekinti az erődrendszer sorsát.

A kaszárnya teljes felújításához további milliókra lenne szükség, aminek előteremtése csak további pályázatok útján lehetséges. A városnak pedig meg kell találnia azt a funkciót is, amely nyomán élettel telne meg az erődrendszer; példaként a dél-komáromi Monostori erőd szolgálhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?