A cipők száma

<p>Tegnap este a lépcsőházi félhomályban majdnem hasra estem a szomszéd ajtó előtt sorakozó cipőkben. Ilyen is csak nálunk történhet meg, mondanák a pesszimisták. Hiába, olyan jól élünk, hogy a lábbelijeink már nem férnek el a lakásban, vágnák rá az optimisták.</p>

A cipők száma árulkodó lehet, de az életminőségnek vannak megbízhatóbb mutatói. Objektív mutató a humán fejlettségi index (HDI), amely három értékből tevődik össze. Ezek a születéskor várható élettartam, az iskolázottság és a vásárlóerő paritáson számított, vagyis az árakat is figyelembe vevő egy főre jutó bruttó hazai össztermék. A HDI értéke 0 és 1 között mozoghat. De vannak szubjektív mutatók is, melyek az élet különböző területeivel való elégedettséget tükrözik. Lássuk, mi a helyzet!

A HDI alapján Szlovákia a nagyon fejlett országok közé tartozik, vagyis a világ 188 mért országából a legmagasabb életminőségűek közé. Ebben a csoportban 2014-ben újra Norvégia a listavezető 0,944-es értékkel. Az ide sorolt 49 ország közül Szlovákia a 35. helyen áll 0,844-es értékkel. „Tájainkon” Szlovénia (0,88) és Csehország (0,87) előz meg bennünket, közvetlenül Szlovákia után Lengyelország (0,843) van, Magyarország pedig a 44. helyen szerepel 0,828-as értékkel. A posztszocialista országok közül nem mindegyik van ebben a csoportban, amelyet Horvátország, Kuvait és Montenegró zár.

Nézzük a szubjektív mutatókat! Az Eurostat új jelentése 2013-as adatokra épül. Az uniós tagállamok 16 éven felüli lakosai 0-tól 10-ig értékelték, hogy mennyire elégedettek az élet alábbi területeivel: emberi kapcsolatok, lakáshelyzet, közlekedéssel töltött idő, munka, pénzügyi helyzet, életkörnyezet, zöldterületek és szabadidős lehetőségek, időfelhasználás. Ezekből számítják ki az élettel való szubjektív elégedettség értékét, amelynek uniós átlaga 7,1. Nyolc ponttal a dánok, a finnek és a svédek a legelégedettebbek az életükkel. Szlovákiában ez az érték 7 pont, Magyarországon 6,2. Az emberi kapcsolatokkal való elégedettség uniós átlaga 7,8, Szlovákiában 7,9, Magyarországon 7,6. Az uniós polgárok a pénzügyi helyzetükkel a legelégedetlenebbek, átlagosan 6 pontot adtak, Szlovákiában 5,5, Magyarországon 5,2 pontot. A munkahellyel, munkával való uniós elégedettség értéke 7,1 pont, Szlovákiában 7,2, Magyarországon 7,1. A többi terület közül a lakáshelyzet és az időfelhasználás terén Szlovákia enyhén felülmúlja az uniós átlagot, életkörnyezet és zöldterület, valamint szabadidő tekintetében viszont az uniós átlaghoz képest elégedetlenebbek vagyunk.

Egy biztos. Sokan forognának a sírjukban, ha tudnák, hogy itt ma már senki sem jár mezítláb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?