WHO: indokolt várnia a véradással annak, aki kockázatos országban járt

<p>Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint indokolt várnia a véradással annak, aki zikaláz sújtotta országban járt.&nbsp;</p>

Az amerikai járványügyi hivatal és más egészségügyi intézmények már korábban lehetségesnek tartották, hogy a zikavírus vértranszfúzióval is terjed, ezért az amerikai vöröskereszt arra kérte az ország állampolgárait, hogy ha valaki olyan országban járt, ahol jelen van a zikaláz, legalább 28 napig ne adjon vért. Kanada pedig bejelentette, hogy 21 napig nem adhat vért az, aki bárhol külföldön járt az Egyesült Államok kontinentális részén és Európán kívül. Nagy-Britannia már szerdán bejelentette, hogy 28 napig nem adhat vért és nem adományozhat szervet az, aki a zikaláz szempontjából nagy kockázatú országban járt.    Azt a gyanút, hogy a vírus vértranszfúzióval is terjedhet, alátámasztja két új brazíliai eset. A dél-amerikai ország déli részén ugyanis zikavírussal fertőződött meg két olyan ember egymástól függetlenül, aki vért kapott.    Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta csütörtökön, hogy indokolt elővigyázatosságból várnia a véradással annak, aki zikaláz sújtotta országban járt.          Nicaragua és Honduras bejelentette csütörtök este, hogy az országban most először regisztráltak olyan terhes nőket, akik zikavírussal vannak megfertőződve. Nicaraguában, ahol 19 zikalázas beteg van, fertőzött lett három állapotos nő, akik terhességük harmadik-negyedik havában járnak. Hondurasban pedig, ahol 3200 beteg van, hat olyan terhes nőt találtak, aki zikavírussal fertőzött. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?