Tilos népmesét szavalni

<p>Az utóbbi hetekben nagy port kavart a Facebookon a Csemadok Országos Tanácsának döntése, amelynek értelmében ezentúl nem nevezhetnek a prózamondók népmesével a Tompa Mihály Országos Versenyre, mert e műfaj terepe az Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny.</p>

Az erről szóló tájékoztatás december közepén érkezett meg az iskolákba, amikor az érdekeltek már kiválasztották a versenyre szánt szövegeket, és a felkészítők javában foglalkoztak a gyerekekkel. A tanárok egy része értetlenül csóválja a fejét, a legnagyobb közösségi oldalon többen közülük bekapcsolódtak az erről folyó eszmecserébe, amelyet szerintük érdemesebb lett volna a döntés előtt, nyilvános fórumon megejteni.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója és kulturális mediátora lapunknak azzal magyarázta a Csemadok OT döntését, hogy a népmese elvileg nem kötött szöveg, sok benne az improvizációs lehetőség, ezért azok, akik ezt a műfajt választják, előnyben lennének a versenyen azokkal szemben, akik egy pontosan rögzített prózai szöveggel indulnak. „A Tompa Mihály Országos Verseny egy mozgalom csúcsa, amely mozgalom célja az olvasónevelés. Az, hogy a lehető legtöbb iskola bekapcsolódjon, hogy minél több gyerek és fiatal ráérezzen az olvasás és a szövegmondás szépségeire. Változik a világ, és ehhez a versenyszabályzatnak is alkalmazkodnia kell, időről időre meg kell újítani. A szabad mesemondást másképp kell értékelni, mint a szöveghű interpretációt, és az előbbinek hosszú évek óta van saját fóruma, ez pedig az Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny, ahol a zsűri másképp, más szempontok alapján értékel, mint a Tompa Mihály Országos Versenyen” – állítja Huszár László, hozzátéve, hogy azért nem előzhette meg a döntést szakmai vita, mert egy ilyen fórum, konferencia megszervezésére pénz kell, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója azt is fontosnak tartja, hogy a felkészítő tanárok, szülők felfedezzék a kortárs írók műveit, és ezeket preferálják a szövegválasztás során.

A TMOV szabályzatában néhány évvel ezelőtt az a kitétel is megjelent, hogy minden versenyzőnek két szöveggel kell készülnie („döntetlen” esetén a zsűri kérheti tőlük a másik produkciót is), és az egyiknek kötelezően szlovákiai magyar szerző alkotásának kell lennie. „Számomra egy regionális poéta műve is ugyanakkora értéket képvisel, mint Petőfi vagy Ady. Fontos, hogy a fiatalok megismerjék azokat a szerzőket, akik a közvetlen közelükben élnek és alkotnak” – mondta Huszár László, hozzátéve, hogy a közösségi oldalon való háborgás helyett annak kellene örülniük az érdekelteknek, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben több versenyt is életben tud tartani a Csemadok, a lelkes szervezők pedig időt és energiát nem kímélve teszik a dolgukat.

Más véleményen van az említett döntéssel kapcsolatban Haraszti Mária újságíró, aki Csanaky Eleonórával együtt könyvet is írt a vers- és prózamondás műhelytitkairól (Vers- és prózamondók kézikönyve, AB-Art Könyvkiadó, 2006). „A századok cizellálta népmese olyan szöveg, amelyik az egyik legalkalmasabb a szövegmondás megtanítására. Leírás, párbeszéd, jellemek formálása, a dramaturgiai építkezés mind megmutatható általa. Azzal az indokkal kilakoltatni a népmesét, hogy létrejött egy népmesemondó verseny, nagyon szakmaiatlan döntés. A népmese már rég nem szájhagyomány útján terjed, hanem egy irodalmilag megformált szöveg. Elmondható helyi tájszólásban és kosztümösen egy arra kitalált verseny keretében. Előadható irodalmi nyelven. Mert népmese van számtalan, Benedek Elek vagy Illyés Gyula gyűjtésétől kezdve egészen a világ népeinek mesekincséig, s ezeket nem lehet belegyömöszölni valamelyik általunk többé-kevésbé ismert helyi tájszólásba” – véli Haraszti Mária.

Az általunk megkérdezett felkészítő tanárok közül senki sem vállalta, hogy nevének közzétételével együtt idézzük véleményét. Attól tartanak ugyanis, hogy ezzel rontanák versenyzőik esélyeit.

Mi, a magunk részéről a legendás mesemondó, Berecz András szavait idéznénk, aki egy interjúban így beszélt a mesemondásról: „A varázslat a lényeg. Ez nem színészi munka, nem egy betanult szöveg felmondása. Az emberek megérzik, hogy egy szabad, újrateremthető kultúra van a mese mögött, és hogy van egy nép, akinek a szavai nagyon fontosak.”

A Tompa Mihály Országos Versennyel a továbbiakban is szeretnénk foglalkozni. A szabályzatba ugyanis bekerült egy másik újítás is, amelynek értelmében minden induló csak egy kategóriában nevezhet a versenyre, azaz választania kell a vers és a próza között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?