Berényi: Üdvözöljük a Híd jó eredményét is

Pozsony |

<p>Szociális kérdésekről, a&nbsp;menekültválságról és a&nbsp;szlovák választási kampányról is beszéltek tegnapi pozsonyi sajtótájékoztatójukon az Európai Néppárt (EPP) politikusai. Manfred Weber frakcióvezető szerint jobb lenne, ha a nem menekültválságról szólna a szlovák kampány.</p>

Az Európai Parlament legnagyobb, jobboldali frakciójának kétnapos pozsonyi tanácskozását záró sajtótájékoztatót Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője, a német CSU politikusa vezette, rajta kívül pedig jelen voltak az SDKÚ, a KDH és az MKP politikusai is, utóbbi két párt elnöki szinten képviseltette magát. A kongresszuson részt vett a Híd és az MKP EP-képviselője, az EPP-frakcióban ülő Nagy József és Csáky Pál is.

Manfred Weber kifejtette, az EPP két fő célkitűzése a következő időszakra, hogy biztosítsák az unió különböző tagállamaiból származó dolgozók számára az azonos bérezést, illetve hogy ne kerüljön sor semmilyen megvonásokra azokból a keretekből, amelyeket a tagállamok fejlesztésére irányozott elő az uniós költségvetés.

Weber hangsúlyozta, a következő hetekben dűlőre kell jutni a menekültválság kérdésében, máskülönben veszélybe kerül Schengen. „Meg kell fontolni Görögország kizárást a schengeni övezetből” – mondta Weber, aki a szlovákiai belpolitikai helyzethez is hozzászólt. A néppárti frakcióvezető rámutatott, a szlovákiaiak nyugodtak lehetnek, országukat továbbra sem fogják elárasztani a menekültek. Fontos lenne, hogy Szlovákiában most ne az európai menekülthelyzetről folyjon a vita, hanem a hazai kérdésekről, mint például a tanárok vagy az egészségügyi nővérek ügye, emelte ki Weber. „Robert Fico el akarja terelni a figyelmet, félelmet kelt az emberekben” – tette hozzá.

Ján Figeľ felszólalásában arról beszélt, bizalmi válság van Szlovákiában, majd a második Fico-kabinetet kritizálta. „Amit ma Szlovákiában látunk, az a szociális állam karikatúrája” – mondta a KDH elnöke, utalva Hannes Swobodának, az Európai Szocialista Párt volt vezetőjének néhány nappal ezelőtti nyilatkozatára, mely szerint Fico sem nem szocialista, sem nem demokrata.

Berényi József a terrorveszély valós voltára hívta fel a figyelmet, ám azt is elismerte, ez nem lehet a kampány egyedüli témája. Az MKP elnöke szerint a jelenlegi kormány korrupt praktikáival is foglalkozni kell a kampány során. Berényi kifogásolta, hogy uniós szinten az utóbbi időben a szexuális kisebbségek jogainak hangsúlyozása miatt háttérbe szorult az őshonos kisebbségek témája, és reméli, az EPP segítségével ez változhat. Berényi hangsúlyozta, az MKP nélkül matematikailag sem lehetséges leváltani a jelenlegi baloldali kormányt. „Ugyanakkor üdvözölnénk az SDKÚ, a KDH és a Híd jó eredményét is” – mondta az MKP elnöke, aki szerint fontos, hogy a kampány alatt az EPP szlovák tagpártjai ne támadják egymást. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?