Incidensbe keveredett egy orosz vadászgép és egy amerikai felderítő gép

Washington |

<p>Egy orosz vadászgép ismét veszélyes közelségbe került egy amerikai felderítő repülőgéphez a Fekete-tenger felett: alig hat méterre közelítette meg, amit Washingtonban újabb orosz provokációnak minősítenek.</p>

Michel Baldanza, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy az incidens hétfőn történt: egy RC-135U típusú katonai felderítő gép a szokásos útvonalon repült a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, amikor egy Szu-27-es orosz vadászgép befogta, ráadásul "nem biztonságosan és nem szakszerűen" tette ezt. A Pentagon vizsgálja az eset körülményeit - mondta a szóvivő.

Daniel Hernandez, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának szóvivője is beszámolt a történtekről a The Washington Free Beacon című lapnak nyilatkozva.
    
A Pentagon illetékesei szerint az orosz gép kevesebb mint húsz lábra (körülbelül hat méterre) közelítette meg az amerikai gépet, egy ideig mellette repült, majd hirtelen mozdulattal bedőlt, és elrepült, ekkor azonban sugárnyalábjával megzavarta az amerikai gép vezérlőrendszerét.
    
Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei szerint a felderítő gép ekkor mintegy 55 kilométerre volt a partoktól, jócskán a nemzetközi légtérben, és igen nagy távolságra az orosz felségterületektől.
    
Orosz és amerikai szakértők csütörtökön tartották meg az egyeztetések újabb fordulóját a szíriai légi bevetések biztonságáról, de a videokonferencia után kiadott tájékoztatóban nem volt szó erről az esetről. Az elmúlt hónapokban több hasonló légi incidens történt orosz és amerikai katonai repülőgépek között a Fekete-tenger térségében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?