Nem rúgunk labdába a németeknél

Berlin/Pozsony. |

<p>Múlt héten nyílt és január 24-ig látogatható a világ legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvására, a berlini Grüne Woche, azaz a Zöld hét. A szlovák szaktárcát a tavalyihoz hasonlóan idén is hidegen hagyta az esemény.&nbsp;</p>

A német fővárosban idén 65 ország 1660 cége mutatkozik be, vagyis a szakvásár kiváló lehetőség az agrárcégek és az országok számára a bemutatkozásra és a piaci kapcsolatok kiépítésére. A Ľubomír Jahnátek vezette földművelésügyi tárca lapunk megkeresésére azonban azzal érvelt, hogy a költségvetésük korlátozott, a minisztérium ezért már tavaly sem mutatkozott be a berlini kiállításon nemzeti pavilonnal. „Nem tudunk olyan szlovákiai gyártókról, akik érdeklődtek volna a németországi kiállítás iránt” – tájékoztatta lapunkat Peter Hajnala, a földművelésügyi tárca kommunikációs osztályának vezetője. Szerinte a berlini mezőgazdasági és élelmiszeripari bemutató „büféjellegű”, így nincs értelme nemzeti pavilonnal felvonulni a termelők, gyártók jelenléte nélkül. „A szlovák cégek azzal érvelnek, hogy a termékeikkel képtelenek betörni a német piacra, ezért számukra a berlini bemutatónak nincs jelentősége” – mondta Hajnala.  Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke szerint is nehéz meggyőzni a termelőket, hogy mutatkozzanak be egy ilyen seregszemlén. „Az ok egyszerű: a kisebb cégek Németországban nem tudnak labdába rúgni, a nagyoknak meg már vannak kereskedelmi partnereik akár Németországban, de más jelentősebb piacokon is” – mondta lapunknak az AKS elnöke. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?