Kórházi tortúra – határok nélkül

PÁRKÁNY/ESZTERGOM/ ÉRSEKÚJVÁR |

<p>Sportolás közben sérült meg az a fiatal férfi, akinek kálváriája jól példázza, hogy a homályos információk útvesztőjében &ndash; ahol minden érintett a maga igazát védi &ndash; könnyű eltévedni, miközben az orvos és az egészségbiztosító egybehangzóan állítja: mindent a betegért.&nbsp;</p>

Hosszú órákon át várakoztatták, ügyeletről ügyeletre küldözgették, és kilométereket utaztatták azt a párkányi férfit, akit december végén sportolás közben ért baleset. Megsérült a feje, és bár erősen vérzett, úgy gondolta, nem hív mentőt, hanem a párkányi ügyeletre megy. 
Egyik helyről a másikra 

Párkányban az ügyeletes orvos közölte: a sebet be kell varrni, és írt egy beutalót a legközelebbi kórházba. Párkányhoz legközelebb – három kilométeres távolságban, a határ túloldalán – az esztergomi Vaszary Kolos Kórház van, ezért ide küldte a férfit. Mivel a beteg a Dôvera biztosító ügyfele, az orvos és a páciens is abban bízott, hogy a szlovákiai egészségbiztosító és a magyarországi kórház által kötött szerződés értelmében itt gyors ellátást kap. A sérültet Esztergomban közel két órán keresztül várakoztatták, majd közölték vele: mivel a baleset nem Magyarországon történt, nem tudják ellátni. Visszaküldték a párkányi ügyeletre, ahol az orvos írt egy újabb beutalót – ezúttal a közel ötven kilométerre fekvő érsekújvári kórházba. Ide a férfit hozzátartozói saját autójukkal vitték be. Az utat a sűrű köd miatt csak araszolva tudták megtenni. Érsekújvárban a szolgálatteljesítő orvos a sebet – érzéstelenítés nélkül – több öltéssel összevarrta, majd hazaküldte a beteget. 

Várakoztatták, elküldték 

Az eset nem ritka. Érthetetlen, miért kell a beteget több órán keresztül várakoztatatni és utaztatni ahhoz, hogy sérülését szakszerűen ellássák. Mivel a férfi a Dôvera egészségbiztosító ügyfele, kérdéseinkkel elsőként a biztosító sajtószóvivőjét kerestük meg. „A szolgálatteljesítő orvos nem az érvényes szerződés értelmében járt el, amikor a beteget Esztergomba irányította. Az előírás értelmében munkaidőben a párkányi baleseti sebészetre, munkaidőn kívül az érsekújvári kórházba kellett volna küldenie” – szögezte le Matej Štepianský, a Dôvera munkatársa. A Dôvera biztosító és az esztergomi Vaszary Kolos Kórház között létrejött egészségügyi szolgáltatási szerződés értelmében a kórház 2009. november 1-jétől fogadja fekvőbeteg-ellátás keretében a Dôvera ügyfeleit. „A Dôvera egészségbiztosító és a Vaszary Kolos Kórház között létrejött szerződés kizárólag fekvőbeteg-ellátásra vonatkozik. A biztosító betegei a járóbeteg-ellátást továbbra is csak az Európai Unió polgáraira vonatkozó szabályok alapján, sürgős esetben vehetik igénybe. Ezen ellátások ingyenes igénybevételének alapfeltétele az érvényes európai egészségbiztosítási kártya megléte” – áll a kórházinternetes oldalán közzétett tájékoztatóban. A biztosító sajtószóvivője szerint ennek értelmében a betegnek meg kellett volna kapnia a szükséges ellátást. „Az ellátást a kártya hiányában, térítési díj ellenében is kérhette volna” – tette hozzá Matej Štepianský. A térítési díj utólagos visszafizetését a beteg a biztosítónál kérvényezhette volna. 

Felülbírálják a gyakorlatot 

Hugyivár Imre, a párkányi ügyelet vezető orvosa és Czékus András, a párkányi rendelőintézet igazgatója szerint a párkányi ügyeleten ügyeletben lévő orvos a beteget elsősegélyben részesítette, s mivel úgy ítélte meg, hogy szakorvosi ellátásra is szükség van, beutalót írt. „Az ügyeletes orvos az elsősegélynyújtás után a kórházi ügyeletre, sebészhez küldte a pácienst, egy esetleges fejröntgen elvégzésére és a seb szakszerű bevarrására. Az ügyeletes orvosok és nővérek csupán alternatív lehetőségként vetik fel a Dôvera biztosítottjainak az esztergomi kórházban való ellátás lehetőségét, de a negatív visszajelzések fényében ezt a gyakorlatot felül fogjuk bírálni” – nyilatkozta az eset kapcsán Czékus András. A rendelőintézet igazgatója szerint balesetnél vagy váratlan rosszullétkor mindenképp indokolt és érdemes felkeresni a párkányi ügyeletet, ahol a beteg elsősegélyt kap, és ha az orvos úgy ítéli, akkor kórházi ügyeletre, szakorvoshoz küldi a pácienst illetve kihívja a gyorsmentőt. „Ha szükséges, a sérültet mentővel szállítjuk. Az ügyeletben egy mentő van, tehát ha éppen úton van, várakoznia kell a páciensnek, és az orvos sem tud addig kimenni a pácienshez, míg a mentő vissza nem ér. Ezért az ügyeletes általában megkérdezi a pácienstől, igényli-e a mentőt vagy el tud jutni saját járművel a kórházba” – válaszolta az igazgató arra a kérdésre, mikor veheti igénybe a sérült a mentőt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?