Pozsonyi koncertajánló

Pozsony |

<p>Úgy tűnik,&nbsp;Pozsony&nbsp;az utóbbi években lassacskán felküzdötte magát az európai koncerttérképre.&nbsp;Jön az Imagine Dragons, Tricky, Brian May és Kerry Ellis, valamint Eros Ramazzotti is.</p>

Ha nem is ejti útba minden kurrens könnyűzenei produkció, amely végigsüvít a Prága–Bécs–Budapest tengelyen, azért időnként csurran-cseppen nekünk is a világszínvonalból. Az előttünk álló hetekben legalábbis biztosan. 
Az Imagine Dragons holnap lép fel a pozsonyi Aegon Arénában, vagyis a Nemzeti Teniszcentrumban. 

Megszerethető dalok 

Az Imagine Dragons ügyesen kombinálja a brit indie pop kimértségét az amerikai stadionrock hatásvadászatával. Sokak szerint ők a közeljövő U2-ja vagy Coldplay-e. Azonnal megszerethető, fülbemászó dalokat írnak, aminek köszönhetően 2014-ben el is csípték a Grammydíjat olyanok elől, mint David Bowie, a Led Zeppelin vagy a Queens of the Stone Age. 2012-ben robbantak be a köztudatba a Radioactive című dallal, amelynek klipjét 200 millióan nézték meg a YouTube-on.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"216077","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]Első, Night Visions című albumukról szinte az összes szám szerepelt már valamilyen reklámban, kampányban, filmben vagy videojátékban. 2014-ben a Sziget Fesztiválon pedig annyian voltak kíváncsiak az Imagine Dragons késő délutáni fellépésére, mint a legnépszerűbb esti koncertekre. 
A második album, a Smoke + Mirrors anyaga tulajdonképpen az első lemez turnéja alatt állt össze, és kicsit keményebb, karcosabb lett, de az ének még mindig olyan szemtelenül popos, mint egy fiúzenekarban. És ennek ellenére nem giccses az összhatás, olyannyira, hogy nálunk még mindig az indie kategóriába tartozik a zenekar. 

A triphop aktív harcosa 

Január 30-án a KC Dunajban lép fel a triphop úttörője és huszonötödik éve aktív harcosa, Tricky. Két éve már láthattuk őt a trencséni Pohoda fesztiválon, ám a vájt fülűek szerint ez a fajta zene zárt térben működik igazán. A Massive Attackben kezdő fekete próféta mára rég túllépett az „elkényelmesedett” trip-hop műfajon. Gondolatgazdag, izgalmas, behatárolhatatlan üzeneteket közvetít. Olyan elektronikus zene ez, amely a lélek legmélyebb bugyraiból fakad. Egyszerre lírikus, mély, álomszerű és nyomasztó. A külvilágtól való elszakadást jelenti, az ének, illetve a rappelés pedig Adrian Thawsnál, azaz Trickynél inkább kántálás, azaz komorabb, mélyebbre hangolt dolog. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy besztof-haknit prezentál nekünk, mivel új albuma, a Skilled Mechanics január 22-én jelenik meg, és nyilván promózni akarja a friss szerzeményeket. Ez lesz egyébként Tricky tizenkettedik stúdióalbuma, ami rendkívül produktív szerző-előadóra vall. Elég, ha egykori anyazenekara, a Massive Attack teljesítményével hasonlítjuk össze: a trip-hop feltalálói 1991 óta csupán öt albumot adtak ki (az első, Blue Lines címűn még Tricky is szerepelt). [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"216078","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Queen-dalok bőséggel 

Brian Mayt remélhetőleg azok is ismerik, akik csecsemőkorukban be lettek oltva rocksztárok nevének memorizálása ellen. Az egykori Queen legendás gitárosa 68 évesen sem szándékozik nyugdíjba vonulni, olyannyira nem, hogy nemrég fejezte be a tavaly Bécset is érintő Queen + Adam Lambert turnéját Dél-Amerikában. Március 9-én egy másik világsztár, Kerry Ellis társaságában teszi tiszteletét a pozsonyi Incheba Expo Arenában, a One Voice turné keretében, amely szintén végigszántotta már a fél világot. Aki kíváncsi, mire képes egy romantikus lelkű rockgitáros és egy csengő hangú musicaldíva egy színpadon, keressen rájuk a YouTube-on, sok szép dolgot talál ott. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"216079","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Brian May és Kerry Ellis a We Will Rock You – The Musical szereplőválogatásán találkozott először Londonban. Olyannyira egy húron pendültek, hogy Brian May lett a producere az énekesnő 2010-es Anthems című albumának. Ezek után egy igazán különleges, bensőséges hangulatú és nagyon sikeres turnéra indultak: a Born Free Tour keretében gyertyafény mellett akusztikus koncerteket adtak, hogy így hívják fel a figyelmet a Born Free Foundation nevű kezdeményezésre, amelyet a veszélyeztetett állatfajok megmentése érdekében alapítottak. 

A művészpáros a koncertekből egy élő albumot is kiadott Acoustic by Candlelight címmel. Apozsonyi koncerten Queen-dalok is bőséggel lesznek, nem kell aggódni, mindketten tudják, hogy – állatok ide vagy oda – a közép-európai közönség főleg ezt várja tőlük. 

Az olasz Perfetto 

Március 15-én immár harmadszor érkezik hazánkba Olaszország első számú exportcikke, Eros Ramazzotti. Ezúttal a Téli stadiont bérelték ki neki a szervezők, nyilván arra számítva, hogy a hangulat úgyis forró lesz, hiszen mégiscsak a negyvenes-ötvenes női szívek megdobogtatójáról van szó. (Ha fiatalabb nőtársaim szíve is szaporábban ver e név hallatán, akkor én kérek elnézést, rosszul lőttem be a célcsoportot). [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"216080","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Ez a búgó hangú dzsigoló 1984-ben, huszonegy évesen robbantotta fel a San Remó-i fesztivált, és az olasz sajtó méltán kiáltotta ki őt Adriano Celentano utódjának. Szép melódiák, túlcsorduló érzelmek, az addigi olasz gyakorlathoz képest kissé fiatalosabb, rockosabb hangszerelésben, de a mainstream tűréshatárán azért jóval belül. 

Erosunk több mint harminc éve űzi az ipart, és nem haknizással tölti az idejét: tavaly jelent meg aktuális albuma, amellyel most turnézik. A lemez címe egyszerűen és szerényen Perfetto. Ez az az olasz szó, amit mindenki ismer, úgyhogy felesleges tovább ragozni. A lemez dalai az eddigiekhez hasonlóan fülbemászóak, ám mintha Eros egyre inkább a country felé kacsintgatna rajta. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?