Adjuk el az államot

<p>Létezik&nbsp;az&nbsp;emberi természetnek egy olyan szelete, amely Közép-Európában igen szépen megmutatja magát, és amit talán a következő mondattal jellemezhetnénk: ami&nbsp;az&nbsp;enyém, azzal törődök, ami közös, azzal törődjön más.</p>

Az állami szféra ettől a hozzáállástól működik olyan jól. Példa. Szlovákiában működik három egészségbiztosító. Ficótól tudjuk, hogy az államin kívül a másik kettő kapitalista szörnyeteg, nem csinál mást, csak viszi az emberek pénzét. Velem meg az történt, hogy nemrég mindhárom biztosítótól ki kellett kérnem egy igazolást. Elmegyek az Unionba, egy szinten az egész iroda, kivárom a sort, mondom, mit akarok, a néni kinyomtatja, viszlát. Elmegyek a Dôverába, ők egy szintrészt bérelnek, kivárom a sort, a néni nyomtat, viszlát. Elmegyek az állami Általános Egészségbiztosítóba, hatalmas épület, portás néni megállít, mit akarok. Megmondom, azt mondja, menjek az iktatóba. Iktatóban a néni éppen tízóraizik. Jó napot. Kérnék egy igazolást, tetszik tudni, arról. Ó, igen. Hozott kérvényt?  Hoztam, odaadom, elteszi, viszlát. Mondom, hát az igazolás? Azt majd küldjük. De néni, nekem most kéne, mert határidőre kell elküldenem satöbbi. Hogy ő ebben már nem segíthet. De hisz, mondom, a másik két biztosítóban kinyomtatták szempillantás alatt. Lehet, de itt erre van egy másik emeleten egy másik irodában egy másik néni, akinek ő ezt a papírt átküldi, és a másik néninek van három munkanapja arra, hogy ezt kiállítsa. Szóval eldönthetem, hogy személyesen jövök be érte, vagy kiküldjék. 
Akkor bejövök inkább. 
Aztán eszembe jutott Robert Fico nagy terve, hogy a szlovák állam vegye meg a két magán-egészségbiztosítót, és maradjon csak az állami általános, mert akkor minden jobb lesz, hiszen az emberek pénzét nem nyúlják le a külföldiek. Remélem, ez soha nem fog sikerülni. Sőt, azt is remélem, hogy eladják az általánost is valami külföldinek. Meg eladnak minden állami céget, minisztériumot, adják el még a parlamentet is. Adjuk el az egészállamot! Hogy miért? 
Azért, hogy végre elkezdjen működni. Mert igazából a mi szempontunkból nagyon mindegy, ki viszi el a pénzt a rendszerből. A külföldi biztosító, ahol azonnal kiadják a papírt, vagy a jóval nagyobb apparátussal dolgozó állami, amely az állami költségvetésből, vagyis a miadóinkból működik, ha működik. Ha nem, akkor meg majd kipótolják a hiányt a költségvetésből, ami az általunk befizetett adóból táplálkozik. Így szokott ez lenni: ha a politikusok a külföldiektől akarják megvédeni a köztulajdont, az valószínűleg azért van, hogy ellophassák a belföldiek. Hozzánk tehát az a pénz így se, úgy se jut el. És legalább kevesebbet kell várakozni. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?