Egyre kevesebben kérnek és kapnak menedékjogot Szlovákiában

Pozsony |

<div>Az utóbbi években egyre kevesebben kérnek és kapnak menedékjogot Szlovákiában - derül ki az ENSZ faji diszkrimináció elleni bizottságának küldött külügyminisztériumi jelentésből.&nbsp;</div><div>&nbsp;</div>

2012-ben 732 menedékkérőből 32-en kaptak menedékjogot. Egy évvel később már csak 441-en folyamodtak menedékért és mindössze 15-en kapták meg azt. 2014-ben a menedékkérők és a menedékjogot elnyerők aránya már csupán 31:14 volt. Tavaly a menedékkérők száma ismét nőtt: 169-en folyamodtak menedékért, de mindösszesen nyolcan kapták meg a mendékjogot. Különleges védelemben 2012-ben 104-en, 2013-ban 34-en, 2014-ben 99-en, 2015-ben 41-en részesültek. A legtöbb menekült az utóbbi években Afganisztánból, Szomáliából, Szíriából, Eritreából, Irakból, Grúziából és Ukrajnából érkezett hozzánk. Zuzana Števulová, a Szövetség az Emberi Jogokért (Liga za ľudské práva) elnöke elmondta:  a menekültek a genfi egyezmény alalapján részesülhetnek menedékjogban különféle okokból. Menedékjogot egy ország akkor köteles adni egy személynek , ha őt a hazájában bőrszíne, nemzetiségi vagy társadalmi hovatartozása, illetve vallási vagy politikai meggyőződése miatt üldözik.  Menedéket adhatnak egyéb humanitárius okokból is. Különleges védelemben részesülhetnek a hazájukban halálbüntetésre ítélt személyek, vagy azok, akiket kínzás, illetve háborús konfliktus fenyeget. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?