A Netflixé a jövő?

<p>Egy hete hazánkban is elérhető a leghíresebb online videotéka, a Netflix. Az amerikai kínálathoz képest az itteni még elég szűkös, de aki jól tud angolul és megelégszik az alap tévés csomaggal, az idővel akár le is mondhatja extra tévécsatorna-csomagját, és havi 8-12 euróért annyi filmet, sorozatot nézhet a neten, amennyit akar. De vajon megváltoznak-e ezzel tévénézési szokásaink?</p>

A Netflix nem csak hozzánk tette be a lábát, egy időben 130 új országban vált elérhetővé, köztük Indiában, Oroszországban és Dél-Koreában, szóval komoly terjeszkedésről beszélhetünk.

Tény, hogy ahol megjelenik, ott a torrentezés, az illegális letöltések száma jelentősen csökken. A szolgáltatás lényege, hogy a nézni kívánt tartalmat nem kell letölteni, nem foglal feleslegesen helyet a memóriában. Az applikáció nyomon követi a szokásainkat is, ha öt krimit néztünk meg egymás után, hatodiknak már magától ajánl fel egy hasonlót.

A sorozatok évadainak minden epizódja elérhető, szóval nem kell várni egy hetet a folytatásra, egyszerre több részt is megnézhetünk. Ráadásul tévékészülékre sincs szükségünk, hiszen asztali számítógépen, laptopon, tableten, sőt okostelefonon is használható a szolgáltatás – bár ez utóbbi eszközt nem ajánljuk, mivel a filmnézés zabálja a kilobájtokat.

A szolgáltatást bárki ingyenesen kipróbálhatja egy hónapig, aztán eldöntheti, előfizet-e rá. Szlovákia persze kis piac a Netflix számára, az itteni filmkínálat (ugyanakkora havidíjért) meg sem közelíti az amerikait, de a cég azt ígéri, folyamatosan bővíti majd a választékot. Abban a 60 országban, ahol eddig is elérhető volt a Netflix, naponta 125 millió órányi tartalmat néznek meg az előfizetők, akik jelenleg 65 millióan vannak.

A cég persze nem lenne ilyen sikeres, ha csupán a nagy stúdiók által gyártott tartalmat forgalmazná. A terjeszkedés egyik alapja, hogy olyat kínáljon, amit máshol nem lehet megkapni, vagy csak jóval a netflixes sugárzás után. Jelenleg 36 saját gyártású, exkluzív sorozatuk van, köztük drámák, vígjátékok, animációs sorozatok, gyerekműsorok, de készítenek dokumentumfilmeket, filmeket és zenés műsorokat is.

Legkedveltebb saját sorozatuk a House of Cards című politikai krimi, Kevin Spacey főszereplésével (ez nálunk egyelőre még nem elérhető), de népszerű a női börtönben játszódó Orange is the New Black, a Hemlock Grove című horrorsorozat, a Bloodlines, ami egy családi dráma, a Sense8 című sci-fi vagy a Longmire című krimiszéria.

Jelenleg még sem szlovák, sem (Magyarországon) magyar feliratot nem kínálnak, a szinkron pedig ennél is elérhetetlenebbnek tűnik, úgyhogy angol nyelvtudás nélkül csak abban bízhatunk, hogy egyes tartalmakra németül akadunk rá. A cég képviselője szerint most azt figyelik, mit szeretnek, mit keresnek az angolul tudó szlovákiai netflixezők, mire kíváncsiak leginkább.

Szóval a kereskedelmi tévéknek szerintünk egyelőre nincs félnivalójuk. Már csak azért sem, mert a fogyasztói szokások nálunk nagyon lassan változnak, és a technológiai újdonságokkal is óvatosabban ismerkedünk, mint a nyugati országok polgárai. Ráadásul valamennyi itteni internetszolgáltató tévés tartalmat is kínál, ezért nyilván mindannyian kézzel-lábbal hadakozni fognak a streamelés drasztikus növekedése ellen, igyekeznek valahogy megnehezíteni a netflixezők dolgát. És bizony az is tény, hogy a kelet-közép-európai néző – mondjuk a svédekhez, hollandokhoz képest – eléggé elkényelmesedett, hozzászokott a szinkronhoz, nem szívesen olvasna feliratokat. Akkor sem, ha lennének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?