Meghalt Alan Rickman világhírű brit színész

London |

<p>Az egyik legjellegzetesebb orgánumú angol színész 69 éves korában, londoni otthonában hunyt el, családja körében. Rickmant évekkel ezelőtt diagnosztizálták daganatos megbetegedéssel, szervezete most adta fel a küzdelmet - számolt be róla az&nbsp;<a href="http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/01/14/meghalt_alan_rickman_szine…;

Rickman színpadi, tévés és filmszerepeiről is ismert volt. Leghíresebb szerepeit a Robin Hood – A tolvajok fejedelmében, a Die Hardban és a Harry Potter-filmekben játszotta.

30 éves pályafutásának egyik csúcsát saját maga szerint Hans Gruber jelentette, a Drágán add az életed cinikus gazembere, akinek szerepét mindössze két nappal azután kapta meg, hogy 41 évesen Los Angelesbe érkezett.

Alan Rickman pályafutásáról

 A Golden Globe- és BAFTA-díjas brit színész 1946. február 21-én született Londonban. Már gyerekkorában érdekelte a színészet, gyakran lépett fel iskolai előadásokon. 1960-ban A Robinson család volt az első mozifilm, amit látott, színészként és filmszínészként az 1975-ös Nashville című, Robert Altman rendezte zenésfilm volt rá a legnagyobb hatással. Érettségije után grafikusnak készült, s beiratkozott a Royal College of Artba, majd mégis a színészet mellett döntött. Huszonhat évesen elnyerte a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) ösztöndíját, s ezzel megkezdődött színészi karrierje. Színházi, film- és tévészerepeket egyaránt kapott, rendezőként és bemutatkozhatott.

Az amerikai közönség előtt színpadon 1987-ben, a Broadwayn bemutatott Veszedelmes viszonyok című darabban mutatkozott be, Valmont grófjának megformálásáért Tony-díjra jelölték. 

Filmes hírnevét a Bruce Willisszel forgatott Drágán add az életed (1988) című akciófilmmel alapozta meg, amelyben hidegvérű terroristát játszott. Bár ezt követően előszeretettel bíztak rá gazember és gonosz cselszövő szerepeket, sokoldalú művészként alakított csellón játszó romantikus szellemet Anthony Minghella Szívből, igazán (1990) című filmjében, s nemesembert az Értelem és érzelem (1995) című romantikus filmben. 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című kalandfilmben a gonosz nottinghami bíró szerepében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte a Brit Filmakadémia (BAFTA) díját.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Michael Collins (1996) című filmben, részese volt a parádés szereposztású Igazából szerelem (2003) című romantikus komédiának (ebben Emma Thompson férjét játszotta), míg a Bob Roberts című politikai szatírában kampánymenedzsert alakított. A Raszputyin (1996) című televíziós történelmi dráma főszerepéért Emmy- és Golden Globe-díj lett a jutalma.

1997-ben a Téli vendég című alkotással rendezőként is bemutatkozott a velencei és a chicagói filmfesztiválon. Ő volt a Harry Potter-sorozat ellenszenves Piton professzora. A sorozat forgatása mellett játszott a Tim Burton által rendezett Sweeny Todd, a Fleet Street démoni borbélya (2007) című zenés drámában, a Borban az igazság (2008) című amerikai vígjátékban, az Alice csodaországban (2010) című fantasztikus filmben, a Dől a moné (2012) című krimikomédiában. 

2015-ben rendezőként és forgatókönyvíróként jegyezte a XIV. Lajos udvarában játszódó kosztümös vígjátékot, A Little Chaos (Egy kis káosz) címmel. Egyik utolsó színészi alakítását az Alice Tükörországban című filmben nyújtotta. Érdekesség, hogy a Négy esküvő és egy temetés című nagysikerű filmben eredetileg neki szánták a végül Hugh Grant által alakított szerepet.

Rickman filmes munkái mellett a színházzal sem szakított. A Veszedelmes viszonyok után 2002-ben ismét Tony-díjra nevezték Noel Coward Magánélet című, harmincas évekből származó darabjáért. Utóbbi szerepéért hazájában Laurence Olivier-díjra jelölték. 

A kiváló brit karakterszínész 2015-ben Kristián-díjat kapott a prágai Febiofesten. (index, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?