Növekvő nyomás a nővéreken

Pozsony |

<p>Tovább nőtt a &bdquo;beteg és a hozzátartozóikat ápoló&rdquo; nővérek száma, a hétfői mintegy 90 helyett tegnap már 136-an nem mentek munkába az eperjesi egyetemi kórházban.&nbsp;</p>

Az egészségügyi minisztérium viszont fokozza a nyomást a felmondást benyújtott nővérekre, Viliam Čislák miniszter kijelentette, hogy a felmondásuk mellett kitartó nővérekre februártól nem lesz szükség. „Garantálni tudjuk a biztonságos betegellátást az eperjesi kórházban februárban is, és ha ez így lesz, akkor ők munka nélkül maradnak” – üzente Čislák elsősorban az eperjesi kórház nővéreinek. A minisztérium kimutatása szerint jelenleg 715 egészségügyi nővér tart ki felmondása mellett, a legtöbben, 333-an az eperjesi kórházban dolgoznak. A tiltakozóakció másik központja Zsolna, ahol még 185 nővér felmondását tartják nyilván. A miniszter állítja, hogy olyan modellt dolgoztak ki, amelynek köszönhetően mindenhol biztosítani tudják majd a betegellátást, több helyen azonban a környékbeli kórházak segítségét is igénybe kell venniük. „A gyermek-intenzív-osztályon 7-ről háromra csökkentettük az ágyak számát, de így sincs tele” – ismerte el a korlátozást tegnap Radoslav Čuha igazgató. Richard Raši (Smer), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke azzal vádolta meg a nővérkamara és a szakszervezet vezetőit, hogy politikai céljaikra használják ki a nővérek tiltakozóakcióját. „Az OĽaNO politikai jelöltjei” – jelentette ki Raši. Ez legfeljebb csak egyikük esetében lehet igaz, Monika Kavecká, a szakszervezet elnöke egyben polgármester is – függetlenként nyert –, de fontolgatta, hogy indul a parlamenti választásokon az OĽaNO listáján. Végül nem vállalta Igor Matovič felkérését. Iveta Lazorovának, a kamara elnökének nincsenek bizonyítható politikai ambíciói. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?