Kik lesznek 2016 győztesei és vesztesei?

Pozsony |

<p>A nagy megújulások vagy az állandósulások éve lesz az idei? Kik lehetnek a nagy győztesek és vesztesek? Az Új Szó tippjei következnek.</p>

A karácsonyi ünnepkör lecsitította a kedélyeket, el is feledkezhettünk róla, hogy immár csak két hónap maradt a parlamenti választásokig, ám februárra egész biztosan felgyorsulnak az események a kampányban. A menekültválság és a terrorizmus után várhatóan előtérbe kerülnek a szociális és gazdasági témák. A jobboldal nem lesz egységesebb, továbbra is megosztott marad az egyes pártok különféle elképzelései mentén. A magyar pártok és témák nem kapnak nagyobb hangsúlyt a kampányban, a választások utáni esetleges együttműködésről a Híd és az MKP között várhatóan nem sok szó fog esni.

A vízválasztó március

A március 5-i parlamenti választások alacsonyabb részvétellel zajlanak, mint négy évvel korábban (akkor 59% ment el szavazni), hiszen a belpolitikát nem rázták meg nagyobb válságok az utóbbi időszakban. A választások így is a Smer fölényes győzelmét hozzák. Mivel a menekültválság körüli hisztéria csillapodik, a Smer gyengülésére számíthatunk, alulról súrolja a 40 százalékot, így nem tud újra egyszínű kormányt létrehozni. Erősödhet a választásokig a Sieť, de arra kevés esély mutatkozik, hogy 20%-ot meghaladó eredményt érjen el. Tippünk szerint biztosan bejut még a KDH, az SNS, a Híd és az OĽaNO–NOVA.

A nagy vesztesek

Nem nehéz megjósolni az SDKÚ sorsát: a parlamenti választások után végleg eltűnik a süllyesztőben a párt, amely hosszú évekig meghatározta a szlovákiai belpolitikát. Hat év után alighanem kiszorul az SaS is, így egyetlen deklaráltan liberális politikai párt sem marad a szlovák parlamentben. Az MKP bejutása kisebbfajta szenzációnak számítana. Ha kimaradnak, Berényi József pozíciója meginoghat a párt élén, amely a következő időszakban egyre marginálisabbá válhat.

A jobboldalon aligha valósul meg Radoslav Procházka elképzelése a nagy egyesülésről: a választások után felkínálja a többi bejutó jobboldali pártnak, hogy csatlakozzanak a Sieť frakciójához, azok azonban önálló frakciót alakítanak ki.

Fico harmadszor

A Smer az SNS-ben találhatja meg legideálisabb partnerét. Bár Andrej Danko, a nemzetiek vezetője nem fog mindig úgy táncolni, ahogy Fico fütyül, a lényegi kérdésekben megállapodhatnak. A jelenlegi kabinet számos tagja alighanem a helyén marad, köztük Robert Kaliňák belügyminiszter, Miroslav Lajčák külügyminiszter és Marek Maďarič kulturális miniszter. A kormányprogramban hangsúlyos szerepet kap az ország szuverenitásának és az államhatároknak a védelme és a Smer újabb szociális csomagjai.

Fico első miniszterelnöki mandátuma idején hőzöngő, türelmetlen, agresszív vezérként viselkedett, második kinevezése után sokkal kifinomultabb fellépést választott. Harmadik kabinetje megalakítása után Fico visszavehet az elmúlt hónapokban használt harcias retorikából, ám politikájából aligha zárja ki a tekintélyelvű politizálás elemeit. Az év második felében esedékes szlovák EU-elnökség hangulatát nagyban befolyásolja majd, hogy alakul a menekültválság, ám Fico a választások után nem szorul rá annyira az EU-ellenes propagandára, mint eddig.

Nem lesz könnyebb

A Smer eddigi álláspontját képviseli a kisebbségi ügyekben, az emberi jogi miniszterelnök-helyettes funkcióját nem újítják meg. Megtartják a kisebbségi biztos posztját, amelyet továbbra is a jelenleg megbízott kisebbségi biztosként tevékenykedő Mária Jedličková tölt be, mivel hangos botrányok nem alakultak ki körülötte az utóbbi időben. A Híd újra beterjeszti a kisebbségi kultúra finanszírozásáról szóló törvényt, amelyet azonban az új parlament sem enged át – a választások előtti ígéreteket a smeres képviselők részéről már nehéz lesz számon kérni.

Folytatódik a tanárok harca a magasabb bérekért, amely nagy országos tiltakozó akciókba és sztrájkokba torkollik, ám a tárca továbbra is hajthatatlan marad. 2016-ban hatályba lép a kis létszámú iskolákat veszélyeztető törvénymódosítás, amelynek eredményeképp több magyar kisiskola megszűnhet – a civil szféra és a hazai magyar közélet egyik fő témája lesz, mindenáron meg kell-e menteni a kisiskolákat. Bizonyára lesznek olyan iskolák, amelyeket senki nem fog megmenteni.

Viliam Čislákot a harmadik Fico-kabinetben várhatóan új miniszter váltja. 2016 első hónapjai az egészségügyi nővérek küzdelmének jegyében telnek, februárban lejárnak az első felmondások, a tárca azonban valószínűleg nem fog meghátrálni.

Idén elkezdődik a pozsonyi körgyűrű építése, amelyben azonban számítani lehet elhúzódásokra: nem lepődnénk meg, ha az építkezés csak az év második felében indulna meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?