Rekordmennyiségű kőolajat termeltek az orosz vállalatok tavaly

Moszkva |

<p>Alacsony világpiaci árak mellett rekordmennyiségű kőolajat termeltek ki és jelentősen növelték exportjukat az orosz vállalatok tavaly.</p>

Az Interfax orosz hírügynökség által ismertetett hivatalos statisztika szerint a gázkondenzátummal együtt kitermelt kőolaj mennyisége 534 millió 81 ezer tonna volt, ami 1,4 százalékkal haladja meg az előző évit.    A Független Államok Közösségén kívül eső külföldi országokba irányuló orosz olajexport mennyisége 10,6 százalékkal, 220 millió 267 ezer tonnára emelkedett.    Földgázból viszont 1 százalékkal kevesebbet hoztak fel a föld mélyből, összesen 653 milliárd 349 millió tonnát termeltek ki tavaly.    Decemberben 45 millió 782 ezer tonna - napi átlagban 10 millió 825 ezer hordó - kőolajat bányásztak ki Oroszországban, ami 1,5 százalékkal haladja meg a 2014. decemberi adatot.    A legnagyobb orosz olajipari vállalatok közül a Rosznyefty tavaly 189 millió 202 ezer tonna, a Lukoil 85 millió 654 ezer tonna, a Szurgutnyeftyegaz 61 millió 622 ezer tonna, a Gazprom nyefty 34 millió 326 ezer tonna, a Tatnyefty 27 millió 248 ezer tonna, a Szlavnyefty 15 millió 475 ezer tonna, a Basnyefty 19 millió 919 ezer tonna, a RuszszNyefty pedig 7 millió 387 ezer tonna kőolajat termelt ki tavaly.    Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, a költségvetés jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter év végi interjújában kijelentette, hogy 2016-ban hordónként 40 dollár körül lehet a kőolaj átlagára, és az orosz költségvetésben is ezzel a számmal terveznek.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?