Aki egyszer kimegy, ott is marad

Pozsony |

<p>A külföldi egyetemeken tanuló diákok több mint a fele nem tér vissza Szlovákiába &ndash; derül ki a Szlovák Vállalkozói Szövetség felméréséből.&nbsp;</p>

A fiatalok elvándorlása az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt, más európai országhoz viszonyítva Szlovákia esetében ez a trend jóval dinamikusabb. Hazatérésre csak magasabb bérekkel és jobb életkörülményekkel lehetne ösztönözni őket. Az Eurostat felmérése alapján 2012-ben a szlovákiai egyetemisták 14 százaléka külföldi egyetemeken tanult, ez hozzávetőlegesen 27 ezer diákot jelent. Számuk jövőre már a 15%-ot is meghaladja. Külföldre a legjobbak mennek, nekik nagyobbak az elvárásaik a felsőoktatási intézményekkel szemben. Többségük, mintegy 23 ezren, csehországi egyetemek mellett döntött. Szlovákiából a prágai Károly Egyetemre és a brünni Masaryk Egyetemre jelentkeznek a legtöbben. Szakemberek szerint nem az a baj, hogy a tehetséges diákok a jobb képzés érdekében külföldi egyetemet választanak, hanem az, hogy tanulmányaik befejezését követően nem látnak okot a hazatérésre. Ezt az évek óta tartó folyamatot csak magasabb bérekkel és a hazai életszínvonal emelésével lehetne megállítani – derül ki a Szlovák Vállalkozói Szövetségnek (PAS) a külföldön tanuló diákok körében készített felméréséből. A megkérdezettek fele nem lát okot a hazatérésre. A legtöbben csak akkor vennék fontolóra, hogy visszatérjenek Szlovákiába, ha magasabbak lennének a bérek. Minden második válaszadó az életkörülmények javulásához kötötte hazatérését, ennek kulcsát azonban a válaszadók 15 százaléka elsősorban a politikai helyzet megváltozásában látja. A fiatalok körében nagyon erős motivációs faktornak számít az ország gazdasági és politikai helyzete, a jelenlegi állapotok pedig inkább taszítják őket – derül ki a PAS idén ősszel végzett felméréséből. A megkérdezettek 9 százaléka hazatérne, ha nem találna munkát külföldön, 7 százalékuk akkor csomagolna, ha megváltozna a politikai helyzet abban az országban, ahol tanul. Állami támogatás fejében a külföldön tanuló diákok alig öt százaléka venné fontolóra a hazatérést. „Az eredmények azt mutatják, hogy az állam csak akkor tudná vissza- csalogatni a diákokat az országba, ha az életszínvonal jelentősen emelkedne” – állítja a PAS. A szövetség szerint sokan nem tudnak elhelyezkedni idehaza. „Az ország gyakorlatilag elveszíti a legjobban képzett, több nyelven beszélő szakembereit. Az állam éveken keresztül téríti helyettük a különböző járulékokat, ők pedig tanulmányaik befejezését követően más országok fejlődéséhez járulnak hozzá” – mondta Peter Kremský, a szövetség elnöke.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?