Elbocsátásokkal csökkenthetik kiadásaikat az európai bankok 2016-ban

<p>Létszámleépítéssel kompenzálhatják az európai bankok a szigorodó jogszabályi környezet, a gyenge gazdasági növekedés és a technológiai újítások miatti bevételkiesésüket 2016-ban - vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett befektetők és elemzők.</p>

Június óta 130 ezer embert elbocsátását jelentette be a tíz legnagyobb bank Európában. A Rabobank volt a legutóbbi pénzintézet, amely megválik alkalmazottai egy részétől, a holland bank 9000 dolgozót bocsát el.    2013-2014 során ennél kevesebb, 78 ezer embert, az alkalmazottak 4,1 százalékát bocsátottak el Európa 18 legnagyobb bankjától. Ez az arány jóval kisebb, mint az Egyesült Államokban, ahol a hat legnagyobb bank munkatársainak 7,3 százalékától vált meg.    A 2008-as globális pénzügyi válság felelőseinek továbbra is vezekelniük kell, és csökkenteniük mérlegüket - vélekedett egy alapkezelő szakértője.    A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi tanulmányában - amelyben világszerte 300 nagy bankot vizsgáltak - arra is rámutattak: az euróövezetben a bankok mindössze 30 százalékának volt olyan szerkezete, amely "elfogadható" megtérülési rátával bírt, szemben az Egyesült Államokkal, ahol 80 százalékos ez az arány.    Az amerikai bankok nagyrészt "megtették, ami kellett" a jövedelmezőség helyreállítására és most felszállóágban vannak - vélte egy elemző. Más bankok, például a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Barclays nem cselekedtek azonnal, majd végül rájöttek, hogy a piac nem fogja megmenteni őket, és alapvető változtatásokat kell végrehajtaniuk.    A technológiai fejlődés és az automatizáció is hozzájárul ahhoz, hogy a lakossági bankoknak kevesebb alkalmazottra lesz szükségük a jövőben szakértők szerint. Az UniCredit csoport 2018-ig 1,2 milliárd eurót fordít működésének digitalizálására. Szervezeti felépítését a vezetői szintek csökkentésével és a leánybankok részvényesi struktúrájának átalakításával kívánja egyszerűsíteni - számolt be korábban a pénzintézet.    A bankok életét a gyengélkedő gazdasági helyzet is nehezíti Európában, ahol - a nemrég bejelentett amerikai kamatemeléssel ellentétben - az Európai Központi Bank inkább a monetáris lazítást szorgalmazza, amely azonban csökkenti a bankok egy fontos bevételét, a kamatrésből származó jövedelmet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?