Elégtelen Čisláknak

Pozsony |

<p>Elégtelenre vizsgázott a 2015-ös évben az egészségügyi miniszter &ndash; derül ki a nővérkamara és az orvosok évértékelőjéből. Viliam Čislák viszont elégedett idei teljesít-ményével, szerinte több pozitív módosítást sikerült véghezvinnie az ágazatban.</p>

A rendszerváltás óta 14 tárcavezető állt az egészségügyi minisztérium élén, mind közül Vilam Čislák (Smer) volt a legrosszabb – állítja az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovák Kamarája (SKSaPA). „Elődei ugyan csalódást okoztak, mert nem harcolták ki a béremelést, ő viszont még annak reményétől is megfosztotta az ágazat dolgozóit, hogy valaha igazságosan megfizetik munkájukat, hiszen »bebetonozta« a béreket” – magyarázza Iveta Lazorová, az SKSaPA elnöke. Januárban lép életbe az a jogszabály, mely az egészségügyi dolgozók bérét szabályozza, és amely elindította az egészségügyi nővérek tömeges felmondását. Emellett a kamara felrótta a miniszternek az ágazat idei botrányait is: az egészségügyi intézmények bérleti és a kórházak étkeztetési szerződéseit, az Általános Egészségbiztosító volt igazgatójának és nagynénjének botrányos szerződéseit és a nyitrai kórház kórlaphamisítását is a legnagyobb negatívumok közé sorolták. „Semmilyen hatékony intézkedést nem vezetett be az offshore cégek és a korrupció megfékezése érdekében. Ellenkezőleg, a korrupcióval szembeni fellépés leghatékonyabb módját az egészségügyi dolgozók korrupcióellenes képzésében látta” – értékelte a minisztert Lazorová. „Közben az ágazat többmilliós botrányai nem az egészségügyi dolgozók, hanem a tárcavezető által kinevezett menedzserek és vezető beosztású alkalmazottak nevéhez fűződik” – tette hozzá. A kamara szerint a miniszter nem az ágazat dolgozóit képviseli, hanem kizárólag pártpolitikai elvárásoknak igyekszik megfelelni.

Bár az ellenzék két alkalommal is megpróbálta őt meneszteni, Viliam Čislák több szempontból is pozitívan értékeli az idei évet. „Elindítottuk az egészségügy elektronizációját és a DRG-rendszert, vagyis a diagnózis alapú térítési rendszert, korrupcióellenes telefonvonalakat indítottunk a kórházakban, a parlament elfogadta azt a jogszabályt, mely átláthatóvá teszi a gyógyszergyárak és az orvosok együtt-működését, és szabályozzuk a gyógyszerek után fizetendő illetéket is. Decembertől optimalizáltuk az állami kórházakban az egészségügyi berendezések közbeszerzését, mely a jövőben minden egyéb árura és szolgáltatásra kiterjed majd” – mondta Viliam Čislák. Hozzátette: elégedett vagyok az egészségügyi dolgozók bérét szabályozó jogszabállyal is, mert az az ágazat összes dolgozóját érinti és garantálja a bérek valorizációját. Čislák szerint a jogszabállyal kapcsolatban félrevezették a nővéreket, ezért került sor a tömeges felmondásokra.

A nővérkamarához hasonlóan az orvosok sem osztják a miniszter optimizmusát és elégedettségét. „A hazai egészségügy helyzete csak akkor fordulhat jobbra, ha olyan miniszter kerül a tárca élére, aki nem hozható kapcsolatba a különböző pénzügyi csoportokkal” – jelentette ki Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke. Visolajský felrótta Čisláknak, hogy álbotránynak minősítette a pöstyéni CT-vásárlást, miközben a rendőrség nyolc embert gyanúsít bűncselekménnyel, akiket akár 15 éves börtönbüntetésre is ítélhetnek. „Az egyetlen pozitívum, hogy a jövőben a közbeszerzéseknél össze fogják hasonlítani az árakat, de ez a javaslat sem a tárcától érkezett, tehát nem a miniszter érdeme” – zárta a LOZ elnöke. A két tábor egyetért abban, hogy a jövőben olyan tárcavezetőre van szükség, aki valóban tenni kíván az ágazatért, és aki hajlandó meghallgatni az egészségügyi dolgozókat és szakembereket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?