Másokon segíteni sosem késő

Pozsony |

<p>A karácsonyi ünnepek idején sokakban feltámad a jótékonykodási hajlam, ám nem mindenki jut el végül a konkrét tettekig. Az adakozásnak számos formája van.&nbsp;Még ha az utcán is adakozunk, akkor sem kell attól tartani, pénzünk rossz helyre kerül.&nbsp;</p>

Az utcán történő adakozással és a rászorulókon segítő szervezeteken, egyházakon keresztül is segíthetünk. Nagyon egyszerű módja a jótékonykodásnak az SMS-en keresztül történő pénzküldés. A DMS nevű projekt gyűjti össze azokat a szervezeteket, amelyek az ajándék SMS-eket jótékony célra fordítják, a résztvevő szlovákiai egyesületeket, alapítványokat a Fórum donorov nevű szervezet honlapján találjuk meg. 
 Korábban a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a karácsonyi ünnepek előtt több alkalommal szervezett összegyházi gyűjtést, ilyen volt például a Nyilas Misi Karácsonya ajándékcsomag akció. Idén az egyház megújította, illetve fenntartja a Kárpátalja pénzbelimegsegítésére hirdetett gyűjtését. „A korábbi adományokból melegkonyhákat létesítettek és ezeket sikerült is fenntartani. Meleg ételt és élelmiszercsomagot osztanak a rászorulóknak Kárpátalján” – magyarázta Mikos Annamária, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja igazgató tanácsának tagja. Hozzátette, azok, akik szeretnének hozzájárulni az élelmiszerosztáshoz, illetvesegíteni a rászorulókat, egészen tavaszig megtehetik azt. Nincs más dolguk, mint eljuttatni adományaikat a református lelkészi hivatalokba. 

A Szlovák Katolikus Karitásznak idén 77 tonna tartós élelmiszert és drogériai terméket sikerült felhalmozni a rászorulók érdekében elindított élelmiszergyűjtő kampány keretén belül. A jótékonysági akció révén befolyt termékek összértéke eléri a 109 ezer eurót. Több helyi szervezet egész évben végez gyűjtést a rászorulók érdekében – a magyar társulások sok esetben a kárpátaljai magyarokmegsegítésének céljából dolgoznak –, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének oldalán (kcssz.hu) találhatjuk meg elérhetőségeiket. 

Az utcai kéregetőknek is adakozhatunk, ritkán fordul elő, hogy ez a pénz rossz kezekbe kerülne. A pozsonyi városi rendőrség sajtóosztályaszerintazelmúltévekbennemvolt példa arra, hogy egy bűnszervezet szlovák állampolgárokat tartson koldusként. Külföldi állampolgárokat, főleg romániai romákat viszont már tartottak Pozsonyban rabszolgasorsban bérkoldulás céljából. A rendőrség szerint a koldusmaffia inkább külföldön tevékenykedik.  Igazán minimális fáradságba kerül az SMS-ben történő jótékonykodás, amelyet a Fórum donorov nevű szervezet működtet. Az SMS-t a 877-es számra kell küldeni, a DMS betűk után az adott szervezet kódját beírva, egy-egy ilyen SMS 2 euróba kerül. Ezen az úton jelenleg 32 szervezetet támogathatunk, köztük a Szlovák Katolikus Karitászt, a Človek v ohrozenít, a hajléktalanok lapját kiadó Nota benét, az Úsmev ako dar nevű, gyermekeken segítő szervezetet, a rákos betegeket segítő Svetielko pomocit és másokat. A támogatható egyesületek és alapítványok listája a www.donorsforum.sk címen érhető el. A DMS projekt már nyolc éve működik Szlovákiában, a három mobilszolgáltató és a Fórum donorov együttműködésében. A projekt Csehországban indult, ahol 10 év alatt 15 millió DMS-t küldtek el, több mint 400 millió korona értékben. Aki adakozik, általában szereti tudni, pénze valóban jó helyre kerül-e. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház jótékonysági gyűjtése a Kárpátalján élők helyzetén próbál javítani, és saját bevallásuk szerint figyelik, hogy célba jut-e a támogatás. „A diakóniai központ mindent megtesz azért, hogy követni tudja a pénzadományok útját. Espereseinkkel rendszeresen ellátogatunk Kárpátaljára, és szúrópróbaszerűen elkísérjük az önkénteseket a rászorulókhoz. Több rászoruló csak azt az ételt fogyasztja, melyet kétnaponta a melegkonyháról kap. Nagyon súlyos élethelyzeteket láthattak és tapasztaltak minden egyes látogatás során” – mondta Mikos Annamária, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja igazgató tanácsának tagja, aki szerint a támogatás nagyon jó helyre kerül, ezért aki teheti nyújtson segítő kezet. Sokunknak megfordult már a fejében, miután egy hajléktalannak vagy koldusnak adott pár eurót, hogy az vajon mire költi ezt a pénzt, s hogy nála marad-e egyáltalán. Bár csak kevesen tudatosítjuk, a bérkoldulás az emberkereskedelem leggyakoribb formái közé tartozik. Azt viszont, hogy az utcán kolduló hajléktalan vagy rokkant személy bűnbanda áldozata-e, s hogy rákényszerítették-e őt arra, hogy egész napját az utcán töltse, gyakran még a hatóságoknak is nehéz kideríteni. 

Szlovákiában főleg külföldi állampolgárokat tartottak eddig koldusként rabszolgaságban. 2012-ben például a fővárosi utcákon több roma kisgyermek vagy csecsemőket hordó roma nő koldult a járókelőktől heteken át. A városi rendőrség végül az idegenrendészettel együttműködve kiderítette, hogy a koldusokat a főváros mellett tartották fogva, gyakran étel és ital nélkül, délelőtt széthordták őket a városban, az összekoldult pénzt pedig este elkobozták tőlük. A hatóságok ugyan eljárást indítottak az ügyben, a banda képviselőit viszont nem sikerült letartóztatni, a koldusok pedig néhány héten belül eltűntek az utcákról. Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, a bérkoldulás áldozatait Szlovákiában rendszerint külföldre csalogatják. Ez volt annak a háromtagú bűnbandának is a praktikája, amelyet idén december elején számolt fel a rendőrség. A tettesek Rimaszombat környékéről csalogattak romákat Németországba, jól fizetett állást ígérve. Miután kiutaztak, elkobozták személyes okmányaikat s koldulásra kényszerítették őket. „Minden nap, reggeltől estig koldultak, az így beszerzett pénzt a tettesek hazárdjátékokra költötték el” – mondta Baloghová. A nyomozás eddigi eredményei szerint az elkövetők több mint 250 ezer euróra tettek szert a bérkoldusok tevékenységének köszönhetően. A rendőrség a három személy ellen már eljárást indított, 10-től 12 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti őket.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?