Újabb vetőmagszállítmányokkal bővül a "világvége magbunker"

<p>Újabb két szállítmány vetőmaggal bővül 2016-ban a &quot;világvégebunkernek&quot; is nevezett Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amely egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosíthatná az élelmiszernövény-termesztés jövőjét.</p>

A Jeges-tengeren található Spitzbergák szigetcsoporton egy hegyoldalban kialakított, 2008-ban megnyitott tárolót arra tervezték, hogy megvédje az olyan nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket, mint például a rizs, a búza vagy a babfélék a legrosszabb globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól.    A bunkerben már most több mint 860 ezer növénymintát őriznek a világ szinte összes országából. Még ha elektromos meghibásodás is lépne fel, a létesítmény fagyott és lezárt állapotban legalább 200 évet áttudna vészelni.    Cierra Martin, a magbunkert üzemeltető, bonni székhelyű Crop Trust szóvivője szerint a magbunkert a minták biztonsága érdekében csak ritkán nyitják meg, a két új szállítmány várhatóan márciusban és májusban érkezik, azonban többet még nem igazán lehet tudni a beérkező vetőmagokról.    A bunkerből idén szeptemberben, a szíriai háború hatására hoztak fel első alkalommal vetőmagot. 2012-ben a harcok miatt Aleppóból Bejrútba kellett költöznie a száraz éghajlatú területek mezőgazdasági kutatásaiért felelős nemzetközi kutatóközpontnak (ICARDA), a mintáikat pedig Libanon mellett Marokkóba menekítették.     A készlet újbóli feltöltéséhez a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkertől kaptak segítséget - mondta el Cierra Martin. A szóban forgó vetőmagok - búza, árpa és fűfélék - jól bírják a szárazságot, így segítséget jelenthetnek a klímaváltozás körülményeihez alkalmazkodó növények termesztésében is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?