Mit mutatnak a felmérések adatai?

<p>A Sieť az új SDKÚ? Gyengül a Híd vagy sem? Honnan jöttek az SNS szavazói? Martin Slosiarikkal, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetőjével beszélgettünk. 85 nap múlva választunk.</p>

Fokozatos erősödést mutat a Sieť, mi várható ettől a folyamattól a választásokig tartó időszakban?

A Sieť profitálhat egyrészt a jobboldal vezérének szerepéből, másrészt „fiatalságából”, vagyis hogy a hagyományos pártokkal szemben új pártként pozicionálhatja magát. Ilyen szempontból a hagyományos pártok közé sorolható a KDH, a Híd, de ma már az SaS és az OĽaNO is, mivel már ez utóbbiak is elég ideje a politikában vannak ahhoz, hogy n legyenek újoncnak tekinthetőek. Ez a Sieť legfőbb potenciálja, aminek köszönhetően erősödik, ahogy pedig közeledünk a választások felé, ez folytatódhat. A középjobb habozó szavazói a választásokhoz közeledve a Sieť felé hajolhatnak. Az úgynevezett „last minute voters”, azaz az utolsó pillanatban döntő szavazók közül sokat megnyerhet magának a Sieť, így jobb eredményt hozhat, mint azt a mostani felmérések mutatják. Ehhez persze az is kell, hogy ne legyenek semmiféle botrányok, amelyek megfékeznék ezt a növekedést.

Átveheti a Sieť az SDKÚ egykori szerepét?
Az SDKÚ 2012-es szavazóinak egy része még mindig az SDKÚ-t választja, ennyi szavazó nem volna elég a Sieťnek a mostani eredményeihez. Ha történelmileg nézzük, az SDKÚ 2002-es létrejötte óta, bizonyára sokan vannak a Sieťnél, akik SDKÚ-s múlttal rendelkeznek. Viszont mivel Radoslav Procházka a KDH-ból jött, innen is átcsábíthatott szavazókat, még ha ez a KDH preferenciáin nem látszik is. Belső mozgások azonban folyamatosan zajlanak az egyes választói csoportok között. A Sieť választói bázisa tehát egyértelműen több pártból táplálkozik, ám az SDKÚ korábbi választói nem csekély részét képezik.

A Híd támogatottságának csökkenése a statisztikai hibahatáron belül mozog, vagy reális?
A statisztikai hibahatáron belül van, míg a Smernél ez nagyobb, de a kisebb pártoknál is 2 százalék körül mozog, itt a néhány tizedszázaléknyi mozgásokat nem lehet egyértelmű csökkenésnek minősíteni. A felmérés kedden zárult, így a keddi alkotmánymódosítás hatását már nem nagyon tükrözik ezek az adatok. Bár még kedden is zajlott a gyűjtés, tehát ez a néhány tizedszázaléknyi esés ennek is betudható volna, de ezt már jobban felmérné egy következő kutatás.

Az SNS már stabilan hat százalék felett jár. Honnan jöttek az SNS szavazói, és hol voltak mostanáig?
Az SNS választói részben a párt stabil szavazói bázisából jönnek, amelyben hosszú távon bízhatnak. Ezt négy százalék körül lehet meghatározni. Ami a növekedést illeti, ez a választói csoportok közötti mozgás eredménye lehet. Az SNS biztosan merít a Smer választói bázisából, választói részben volt Smer-választók. Olyan szavazókat azonban minden párt szimpatizánsai körében találhatunk, akik érzékenyek a nemzeti témákra, a hazafias érvelésre, tehát egyéb pártok szavazóiból is kap az SNS tizedszázalékokat. Az SNS választóinak egy része a párt revitalizációjaként értékeli a párt körüli fejleményeket, és ők nem biztos, hogy 2012-ben elmentek szavazni. Ezek az új szavazók egy bizonyos tartalékot jelenthetnek. A bázis azonban nagyrészt ebből a három körből kerül ki: a stabil SNS-szavazók, a Smer átszavazói és a többi párt szavazói, akik érzékenyek a nemzeti témákra.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"212404","attributes":{"alt":"","author":"Vladimír Šimíček felvétele","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Milyen szerepet játszhat az SNS megerősödésében Andrej Danko pártelnök?
Jelentős szerepet. Bizonyos mértékben a mediális megjelenéséről van szó, másrészt azonban a körülmények összejátszásáról is. Az SNS-nek sok konzervatív jellegű témája adódott az év elejétől, például a családról szóló népszavazás, amely nagy szerepet játszott a párt öt százalék fölé való kerülésében, majd részben a menekülthelyzet, amiből viszont annyira már nem tudnak profitálni, mert a Smer ennek a témának a „birtokosa”, és a legkompetensebbnek tartják ebben a témában. Így az SNS további növekedésének épp a Smer szab gátat. Az SNS legerősebb potenciálja épp a Smer jelenlegi választói között van, akiknek azonban ma nincs okuk elhagyni a Smert. Danko jelentős rokonszenvre tett szert nem csak az SNS, hanem más pártok szavazói körében is, sikerült elérnie, hogy máshogy nézzenek az SNS-re, mint Ján Slota idejében.

Hosszú távú trend lehet az SNS növekedése?
Ez nagymértékben az SNS választások utáni viselkedésétől fog függeni. Amennyiben koalícióra lépnek a Smerrel, előfordulhat, hogy Ficóék kiszipolyozzák őket, ez a pozíció nem lesz hálás az SNS számára. Amennyiben azonban kimaradna egy ilyen esetleges koalícióból, jobban megtarthatná magának a szavazóit, sőt a Smer csalódott szavazóiból szerezhet magának. Az SNS helyzete tehát nem egyszerű ebből a szempontból, ha átlépik az öt százalékot.

Az ĽSNS-nek viszonylag magas támogatottságot, 1,9 százalékot mértek, miközben egyelőre nem kezdtek hagyományos kampányba. Növekedhet még ez a szám, amennyiben erősödik Kotlebáék kampánya?
Az ilyen jellegű pártoknál számolni kell az úgynevezett rejtett szavazókkal, vagyis az olyan szavazókkal, akik nem vállalják fel az ilyen pártok támogatását, hiszen szélsőségesnek minősített pártokról van szó. Ezeket a szavazókat a felmérések nem mutatják ki, sok esetben a standard pártok támogatottságát vallják be, ez esetben az SNS is számításba jöhet, de akár a Smer is, de lényegében más pártok is. Másrészt Kotleba a menekülttémából faraghatna magának tőkét, itt azonban kiszorítja őt a Smer. Azt tehát kétlem, hogy olyan tartalékjai lennének a pártnak, amelyek segítségével bejuthatna a parlamentbe. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?