Bugár a Smerrel szavazásról: ma is így döntenénk

Pozsony |

<p>A terrorellenes intézkedéscsomag keretében 95 szavazattal, köztük a Híd és a Smer képviselőinek voksaival, módosították az Alkotmányt. Ezentúl a terrorizmussal gyanúsított személyeket 96 órán keresztül&nbsp;lehet őrizetben tartani. Bugár Bélát, a Híd elnökét arról kérdeztük, nem bánták-e meg, hogy együtt szavaztak a Smerrel.</p>

 * Hatalmas kritika zúdult a Hídra a keddi szavazás miatt, amellyel a bírálók szerint legitimizálta a Smer hisztériakampányát. Nem bánták meg a döntést? 

Nem. Ma is ugyanígy döntenénk, annak jegyében, hogy úgy kell cselekedni, ahogy helyes, nem pedig ahogy népszerű. Egy dolgot tartok alapvetőnek - azzal, hogy Lucia Žitňanská módosító javaslatának köszönhetően minden egyéb törölve lett a javaslatból, egyetlen dologról szavaztunk: arról, hogy lehetővé tesszük a rendőrség számára, hogy terrorgyanú esetében 48 helyett 96 órán át tarthasson őrizetben egy személyt. Ez az idő ahhoz kell, hogy a rendőrség - mondjuk nemzetközi szervek segítségével - kiderítse, van-e az adott személynek kapcsolata terrorszervezetekkel. Ezzel védjük az embereket az esetleges veszélytől. 

* Az ellenzék a Smer-Híd koalíció előjelének tartja a keddi szavazást. Nem tart attól, hogy csökken a Híd jobboldali koalíciós potenciálja? 

Ezt az ellenzék részéről célirányos támadásnak vélem. Amikor a KDH szavazta meg a Smernek az alkotmánymódosítást, vagy az egész ellenzék jóváhagyta azt a módosítást, amely gyakorlatilag tönkretette a második nyugdíjpillért, mi is mondhattuk volna, hogy ez a jövőbeli koalíció érdekében történt. Ezt a hozzáállást ostobaságnak tartom. Mi nem aszerint szavazunk, hogy ki a beterjesztő, hanem hogy a javaslat jó-e az országnak és polgárainak, vagy sem. 

* A Híd keddi szavazása láthatólag ellentmond a párt eddigi álláspontjának, miszerint a Smer a kampánya részeként gerjeszti a hisztériát. Mi erről a véleménye? 

Ezt csak olyan állíthatja, aki nem tudja, miről van szó. A hisztéria a terrorellenes csomagnál mutatkozik meg, ahol a 16 törvényben valóban vannak ilyen elemek, s ezért ezt el is utasítottuk. 

* Azonban az alkotmánymódosítás és a terrorcsomag mégiscsak ugyanannak a terrorellenes intézkedéscsomagnak a részei. 

Ezzel nem értek egyet. Az alkotmánymódosítás egy dolog, ezt lezártuk, s csak azután tárgyaltunk a terrorellenes csomagról. 

* Viszont nyilvánvaló, hogy az alkotmánymódosítás is a terrorveszélyre reagál. 

Igen, de az alkotmánymódosítás legalább átlátható, tiszta. Egyszerűen kimondja: ha fennáll a terrorizmus gyanúja, a rendőrségnek legyen több ideje vizsgálódni. A terrorellenes csomag ezzel szemben óriási jogköröket ad a belbiztonsági szerveknek, melyeknek a társadalmi támogatottsága igen alacsony. Ráadásul beleavatkozik a szabadság és a biztonság törékeny egyensúlyába, méghozzá úgy, hogy elvesz az emberek szabadságából. Tehát a kettőt el kell választani, s ezt tenné az ellenzék is, ha tisztességesen járna el. Az ellenzéki pártok tudják, hogy a Smertől nem tudnak szavazatokat elvenni, így nálunk próbálkoznak ugyanezzel. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?