Huzavona a Gombaszögi Tábor körül

Krasznahorkaváralja |

<p>Hiába kaptak rá Budapestről 54 millió forintot, nem adja el a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek a krasznahorkaváraljai autókempinget a helyi önkormányzat. Az ügyről hétfőn döntött a helyi képviselő-testület.</p>

Októberben derült rá fény, hogy a Bethlen Gábor Alap 54 millió forint (kb. 174 ezer euró) támogatásban részesíti a Sine Metu Polgári Társulást, amely a Gombaszögi Nyári Tábor szervezője, a krasznahorkaváraljai táborhely megvásárlására. Az egyik legnagyobb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény 2005-től egyéves megszakítással a krasznahorkai autókempingben zajlott. A tábor főszervezője, Orosz Örs már 2014-ben utalt rá, hogy szeretnék megvásárolni a táborhelyet, melynek fejlesztését a község évek óta hanyagolja, és az egyre növekvő rendezvény igényeit lassacskán nem tudja kiszolgálni. Néhány hónappal később az Orosz Örs vezette Sine Metu Polgári Társulás számára a külhoni magyar kultúra támogatásáért felelős Bethlen Gábor Alap Zrt. (BGA) 54 millió forintot ítélt meg a krasznahorkai táborhely megvásárlására és felújítására. 

Az ügy azért is visszhangot kapott, mivel Orosz Örs a Fiatal Függetlenek nevű formáció élén (melynek további tagjai között is vannak gombaszögi táborszervezők) elindult a Magyar Közösség Pártja (MKP) választási listáján. A BGA támogatása kifejezetten a krasznahorkai tábor megvásárlására szól, ezért a helyi képviselő-testület döntése azt jelentheti, hogy a Sine Metu elesik a támogatástól. Orosz Örs lapunknak elmondta, tárgyalást kezdeményeztek a BGA-val az ügyben, de egyelőre még nem tudta megmondani, reális-e, hogy megváltoztatják a támogatás célját.
A krasznahorkaváraljai képviselő-testület az eladást elutasította, a hosszú távú bérbeadás lehetőségét azonban jóváhagyta. A gombaszögi szervezőkön kívül még egy kassai vállalkozó jelentkezett a telekért.  Bollo Péter (Híd) krasznahorkaváraljai polgármester szerint a kempingből profitálnia kellene a községnek. „A táborhely rászorul egy nagy felújításra, amire a községnek nincs pénze – magyarázta Bollo. – Ha valamit parlagon hagyunk, akkor még jobban tönkre fog menni.”  Gúnár Lajos önkormányzati képviselő az egyike volt azoknak, akik elutasították a kemping eladására vonatkozó kérelmet. „Amíg a község lakosai, a nép nem akarja, hogy eladjuk, addig én nem fogom támogatni az eladást” – indokolta döntését Gúnár Lajos.

Úgy tűnk tehát, hogy az önkormányzat elutasító döntése miatt nem sikerül megvennie a Gombaszögi Tábort szervező Sine Metu szervezetnek a kempinget, pedig pénze lenne rá. Orosz Örs főszervező szerint azonban nem a népakarat miatt került sor az elutasításra, hanem személyes konfliktusok állnak az ügy hátterében.  „Mi egy kérdőíves felmérésben kimutattuk, hogy a lakosok többsége támogatja a kemping eladását, miközben a községben indított petíciót az eladás ellen a 3000-ből csak hetvenen írták alá” – mondta Orosz. Szerinte több dél-szlovákiai önkormányzattal is tárgyalnak a tábor átköltöztetéséről. Semmiképpen nem akarják azonban Nyugat-Szlovákiába hozni a rendezvényt. 

Orosz Örs cáfolta, hogy a Bethlen Gábor Alap által megítélt támogatásnak bármilyen köze lenne ahhoz, hogy az MKP listáján indulnak a parlamenti választásokon.  „A látványtervek már tavaly ősszel készen voltak, én pedig már tavaly nyáron nyilatkoztam róla, hogy meg szeretnénk vásárolni a kempinget. Többéves előkészítés eredménye ennek a támogatásnak az elnyerése. A fő ok az volt, hogy a helyszín már nem felelt meg a követelményeknek, így lépnünk kellett” – magyarázta Orosz Örs. 

„Gombaszögön mindig ott szerepeltek a közélet szereplői mindkét oldalról, így nem is igazán értjük, miért merül fel ez a kérdés” – mondta lapunknak Bauer Ildikó, a Gombaszögi Nyári Tábor programigazgatója, aki szintén szerepel az MKP listáján. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?