Itt a legjobb magyar alapsulik

<p>Az INEKO elkészítette az alap- és középiskolák rangsorát. Az értékelést minden iskola esetében nem lehet készpénznek venni, ám mutat trendeket. Nézze meg a top10 megyei listákat!</p>

Az INEKO társadalomkutató intézet a napokban nyilvánosságra hozta az alapiskolák, a gimnáziumok és a szakközépiskolák értékelését. Ugyan az értékelést minden iskola esetében nem lehet készpénznek venni, azért jelzésértékű, hogy az országos első tízbe egyetlen kategóriában sem került be magyar tannyelvű intézmény.

Az alapiskolák esetében az INEKO elsősorban a Tesztelés 9 eredményeit vette figyelembe, ezt egészítette ki a tanulók által elért eredményekkel az oktatási minisztérium által szervezett tanulmányi versenyeken. Az iskolák 0–10 pontszám közti eredményt érhettek el, minél magasabb a pontszám, annál jobb az iskola eredménye.

A gimnáziumok és szakközépiskolák esetében az értékelés komplexebb volt, itt elsősorban az érettségi eredmények számítottak, de figyelembe vették a végzősük elhelyezkedésének mutatóit, a tanulók tanulmányi versenyeken elért eredményeit, a nemzetközi projektekbe és programokba való bekapcsolódást.

Az alapiskolák

Az értékelés során a Tesztelés 9 eredményei 80 százalékos súllyal befolyásolták a komplex pontszámot, a fennmaradó 20 százalékot a tanulók tanórán kívüli eredményei töltötték ki.

Fontos azonban a tanulók létszáma az egyes iskolákban, ennek eredménye, hogy a pozsonyi Duna utcai alapiskola értékelését például nem számították be az országos összesítésbe, mivel az utóbbi négy évben kevesebb, mint 80 tanulójuk vett részt a Tesztelés 9-en – vagyis az átlagos létszám évfolyamonként alacsonyabb volt 20-nál. Az iskola a 8,66-os eredményével országos szinten a 7. lett volna.

Magyar különlegességek

A szlovák tannyelvű iskolák esetében az alapiskolák értékelése során 80 %-os súlyt kapott a Tesztelés 9, ami fele-fele arányban oszlott meg a szlovák nyelv és a matematika között.

A magyar tannyelvű iskoláknál a szlovák nyelv hányadát osztották meg a szlovák nyelv és irodalom, valamint a magyar nyelv között, vagyis a teljes értékelésben a magyar nyelv 20 és a szlovák nyelv is 20 százalékos súlyt kapott. A maradék 20 százalék ebben az esetben is a tanulmányi versenyekre jutott.

Mit mutat az eredmény

Az Ineko szerint az értékelés nem elsősorban az iskola, a képzés színvonalát mutatja, hanem a tanulók által elért eredményeket tükrözi.

Ezt azért tartják fontosnak kiemelni, mert elismerik, hogy az eredményeket erősen befolyásolja, hogy milyen környezetben működik az iskola, nem veszik figyelembe a tanulók társadalmi háttere jelentette különbséget. Vagyis elismerik, hogy könnyebb jó eredményeket elérni egy pozsonyi elit iskolában vagy gimnáziumban, mint egy leszakadó térségben működő iskolában, ahol más a tanulók családi háttere, más körülmények közt készülhetnek otthon és az iskolában egyaránt.

A komplex értékelésbe a legnagyobb súlyt a Tesztelés 9 jelenti, ami egyes elemzők szerint nem minden esetben jelent objektív mércét, mert az eredményt befolyásolhatja a vizsgán jelenlévő tanár hozzáállása.

Furcsa eredmény

Chudy Erzsébetet, az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola igazgatóját meglepték az eredmények. Besztercebánya megye magyar tanítási nyelvű alapiskolái közül a legmagasabb pontszámot ők érték el. „Jóval nagyobb iskolák is vannak a megyében. Iskolánkba tavaly mindössze 29 tanuló járt” – mondta az igazgató, aki szerint az adatok alapján tévedés történhetett.

Masszi János, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója is szubjektívnek tartja az értékelést, habár az iskolája a magyar iskolák között jó eredményt ért el.

Nézze meg, megyei bontásban milyen a magyar iskolák top10-es listája! 

(Lajos P. János, Ibos Emese)

AI-PO
Create bar charts

 

AI–NA
Create bar charts

 

AI-NR
Create bar charts

 

AI-BB
Create bar charts

 

AI-KE
Create bar charts
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?