Januártól olcsóbb az áram és a gáz

<p>Jövőre olcsóbb lesz a gáz és a villanyáram is, a távfűtés és az ivóvíz ára azonban nem változik. Ezúttal is azok takaríthatják meg a legnagyobb összeget, akik a gázt és a villanyt fűtésre is használják.</p>

 

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) tegnap közzétette a jövő évi energiaárakról szóló döntését. A legnagyobb változásra a fogyasztók jövőre a gázszolgáltatás esetében számíthatnak. „A lakossági gázárak az év elejétől átlagosan 3,6%-kal csökkennek” – jelentette be tegnap Jozef Holjenčík, az Árszabályozási Hivatal elnöke, aki ezúttal is figyelmeztetett, hogy a hivatal csak az átlagos árváltozásokat teszi közzé, vagyis az egyes szolgáltatókra és háztartásokra lebontva ennél nagyobb változások is lehetnek.

Ez vár az SPP ügyfeleire

Az Árszabályozási Hivatal tegnapi döntését követően a domináns gázszolgáltató, a Szlovák Gázművek (SPP) közzétette a jövő évi tarifákat. Michal Holeš, az SPP szóvivője szerint azoknak, akik a gázt csak főzésre használják – vagyis a D1-es fogyasztói kategóriába tartoznak –, jövőre az éves költségeik 1,80 euróval csökkennek. A vizet is gázzal melegítőknek (D2) 18, a gázzal is fűtőknek (D3) pedig átlagosan 54 euróval csökkennek az éves költségeik.

Olcsóbb villanyenergia

„A háztartási villanyenergia ára januártól átlagosan több mint 1%-kal csökken” – mondta Holjenčík. Akik a villanyt csak világításra használják, jövőre alig valamivel több mint 3 eurót takaríthatnak meg. A villanyt vízmelegítésre is használók esetében a megtakarítás elérheti a 8 eurót, akik pedig villannyal is fűtenek, nagyjából 50 euróval fizetnek majd kevesebbet, mint idén.

A fűtés ára nem változik

Az Árszabályozási Hivatal döntött a távhőszolgáltatás áráról is. Holjenčík szerint a szolgáltatók között jelentős különbségek lehetnek, az átlagos háztartásoknak azonban nem kell attól tartaniuk, hogy jövőre többet fizetnének a távfűtésért, az árak azonban nem is csökkennek.

„Az egy háztartásra jutó átlagos éves költségek a távfűtés esetében 664 euró körül mozognak majd, ami nagyjából megfelel az idei árszintnek” – tette hozzá az ÚRSO elnöke. Jövőre nem változnak a víz- és csatornadíjak sem, amelyek esetében azonban szintén jelentős regionális különbségek lehetnek. Holjenčík szerint nagy vonalakban elmondható, hogy a vízdíj és a csatornadíj jövőre köbméterenként együttesen 2 euró körül mozog majd.

Szlovákiában a villanyenergia ára legutóbb az idei év elején változott: az elmúlt évhez képest januártól több mint 5 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá. A gáz ára az idei év elején átlagosan 3,91%-kal, szeptember elsejétől pedig további 1,14%-kal csökkent. (vlv) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?