Százkilencen futottak Lekéren

Lekér |

<p>Igazán méltó keretek között zajlott a XX. Zelenyák Tizenhármas országúti futóverseny.</p>

Látszott, a szervezők rengeteget tettek azért, hogy tökéletes, rugalmas versenyt hozzanak össze, és a résztvevők zöme jövőre is biztosan visszalátogasson a Lévai járásban fekvő községbe. Az sem elhanyagolható tény, hogy százkilenc versenyző állt rajthoz, és a célba éréskor mosolyt ült ki valamennyiük arcára. Szerencsére az égiek sem küldtek versenybuktató esőfelhőket.„Szerény körülmények között bonyolítottuk le húsz évvel ezelőtt az első versenyünket. Főleg a fiatalokra akartunk hatni, hogy életük fontos elemévé váljon a rendszeres testmozgás. Falunkban addig semmilyen hasonló rendezvény nem volt, talán csak ketten kocogtunk rendszeresen – emlékezett vissza a múltra Béres Lajos ötletgazda, aki hatvannyolc évesen az idei erőpróba legidősebb résztvevője volt. – Azóta nagyon sok közeli és távoli településről jöttek érdeklődők, Magyarországról is rendre indulnak. Az elmúlt években sok olyan versenyzőt üdvözölhettünk, akinek van neve a sportban. Rajtolt nálunk Mária Kuriačková, a szlovák női triatlonválogatott jelenlegi edzője, Magyar Imre sokszoros szlovákiai futóbajnok, a dunamocsi Kele Géza futónagykövet, aki eddig száznegyven maratont futott le, vagy Michaela Kúdeľová ismert hokibíró is.” Idén bővült a kategóriák száma: a felnőtt férfiak és nők öt-öt korosztályban versenyeztek, a diákokat pedig hatba sorolták. „Első alkalommal rajtoltak a tanulók. Tizenkilenc fiú és tizenhárom lány indult. Többségük már most jelezte, hogy ezután versenyszerűen és rendszeresen szeretne futni” – örvendezett Béres Lajos. Öt olyan futóval találkozhattunk, akik a két évtized ezelőtti kezdetekkor is ott voltak a mezőnyben. Közülük a lévai Dušan Šutka tizenkilenc, Béres Lajos tizennyolc alkalommal futotta le a tizenhárom kilométeres távot. Idén a legjobb időt (45:42) Beták Bence, az Esztergomi Futóművek sportolója érte el. „Tizenhét évesen lettem futó. Szülővárosom csapatán kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem ADSK egyesület színeiben is szerepelek. Az atlétikai szezonban hétvégeken az ország különböző pontjain versenyzek. Harmadszor vagyok Lekéren, s most megvédtem tavalyi elsőségemet. Igazán örültem annak, hogy a rendkívül erős és népes mezőnyben nekem sikerült ismét a legjobbnak lenni” – nyilatkozta lapunknak a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának ötödéves hallgatója. A résztvevők futás közben koszorúzták meg a versenynévadónak a római katolikus plébánia bejáratánál található emléktábláját. Zelenyák János 1903 októberében érkezett Lekérre, ahol a hitközség esperes-plébánosa volt. Egész életét a betegek gyógyítására és ilyen tárgyú könyvek írására fordította. Élete fő műve a Természetes gyógymód című könyv, amelynek nemcsak odahaza, hanem az Egyesült Államokban élő magyarság körében is nagy sikere volt. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?