„Gyerekbiznisz” a speciális iskolákban

Pozsony |

<p>Feljelentést tett Peter Pollák romaügyi biztos egy speciális iskola &bdquo;gyerekbiznisze&rdquo; miatt. Szerinte több száz vagy akár ezer gyerek jogaival élhettek vissza. Egy iskola bezárását kéri.</p>

A rokycanyi speciális iskola ügyéről van szó, ahol a fenntartó édesapja a járási hivatalban éppen a speciális iskolákat felügyeli. „Ez az ember az állami diagnosztikai központot megkerülve egy magán-diagnosztikai központot bízott meg a gyerekek kivizsgálásával” – állítja a biztos. A speciális iskolák azért jelentenek „jó üzletet”, mivel az oda járó gyerekekért a fenntartó 800 euróval magasabb támogatást kap, mint a rendes alapiskola. Pollák szerint a rokycanyi speciális iskolába járó gyerekeket meg sem próbálták rendes alapiskolába beíratni. A hivatalos eljárás szerint minden gyereknek részt kell vennie a beiratkozáson, ha nem alkalmas az alapiskola első osztályára, akkor diagnosztikai vizsgálatra kell mennie, ez alapján vagy visszakerül az óvodába, vagy nulladik osztályba járhat, vagy speciális iskolába kerül. „A rokycanyi gyerekek nem vettek részt beiratkozáson, nem voltak diagnosztikai kivizsgáláson sem – magyarázta Pollák. – Azt állítom, hogy ez az egész a meggazdagodásról szól.” A gyerekek utólag kapták meg a magándiagnosztikai központ igazolását arról, hogy nem javasolják rendes alapiskolába való beíratásukat. Pollák szavait megerősítette az Állami Tanfelügyelet kivizsgálása is. A biztos arra szólította fel az oktatási minisztériumot, hogy vonja meg az érintett iskola működési engedélyét.

A biztos három ok miatt tett büntetőfeljelentést: egyrészt a gyerekek jogainak megsértése, másrészt a közpénzekkel való visszaélés, végül pedig hivatali jogkörrel való visszaélés miatt.

Speciális iskolába összesen több mint 15 200 gyerek jár országszerte. A visszaélésekre már Jana Dubovcová ombudsman korábbi jelentése is felhívta a figyelmet, de azóta sem történt semmilyen változás. A speciális iskolákba járó gyerekek jövőjét behatárolja, hogy legfeljebb csak egyszerű szakiskolában tanulhatnak tovább, legtöbbjük azonban egyáltalán nem tanul tovább. Pollák szerint a rokycanyi iskola csak a jéghegy csúcsa, a több mint 15 ezer gyerek között több száz vagy akár több ezer olyan is lehet, akik a rendes alapiskolát is el tudnák végezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?