Az ötvenezredik látogatót köszöntötték a várbeli Csontváry-kiállításon

Budapest |

<p>Az ötvenezredik látogatót köszöntötték szerdán a Honvéd Főparancsnokságban A magányos cédrus címmel július 6-tól látható Csontváry-életműkiállításon.</p>

A Budapestről érkezett Halász Péternének L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője adott át ajándékcsomagot.    Nagy öröm, hogy egy ilyen különleges kollekció együtt látható a fővárosban, ráadásul ekkora sikerrel - mondta el Hoppál Péter, hangsúlyozva: Csontváry Kosztka Tivadar géniusza méltó arra, hogy műveit több helyen is bemutassák.    A festő munkáinak egy részét Pécsen őrzik, így a helyi közönség már magáénak tekinti Csontváry életművét, ezért kezdetben nem örült az alkotások ideiglenes elszállításának, mára azonban belátta, hogy ez a kiállítás Pécsre is ráirányítja a figyelmet - fűzte hozzá Hoppál Péter.    A két államtitkár egyaránt hangsúlyozta: a tárlatra december 31-ig még számos látogatót várnak, majd 2016 elején a Pécsről érkezett képeket természetesen visszaszállítják a baranyai megyeszékhelyre.    L. Simon László elmondása szerint a Gulyás Gábor által rendezett kiállítás anyagilag is sikeres: az 50 milliós állami támogatással megvalósult, hétfőnként is nyitva tartó kiállítás eddig 105 millió forintos jegyárbevételt hozott.    L. Simon László szerint nem ördögtől való Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég felvetett gondolata, miszerint egy fiatal építészeknek kiírt pályázat keretében el lehetne gondolkodni arról, hogy - Csontváry végakaratának megfelelően - életművének egy részét egy külön budapesti múzeumban mutassák be.    Mind Csontváry életművének, mind Pécsnek, Európa korábbi kulturális fővárosának jót tudna tenni, ha a festő munkáit körbe lehetne utaztatni a világban - vetette fel L. Simon László, hozzátéve azonban: ennek az elképzelésnek egyelőre nincs aktualitása.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?