Vajkai komp: a nagy smeres lopás

<p>A vajkai kompon keresztül lopják az államot a Smerhez köthető cégek. Több tízmillió eurós biznisz, felmondhatatlan szerződés. A szálak egy miniszterhez vezetnek, a háttérben feltűnik Fico felesége is.&nbsp;</p>

A környezetvédelmi minisztérium továbbra is használja az Interblue-botrányban „jól bevált” offshore paradicsomot, Washington államban bejegyzett cégen keresztül csapolja az államot a vajkai kompot üzemeltető Ponton City. A cég 50 százalékos tulajdonosa ugyanis – egy cseh köztes cégen keresztül – a Business Investments LLC., amelynek címe ugyanaz, mint a széndioxidkvóta-eladáson 47 millió eurós hasznot szerző Interblue Group.

A Ponton City másik 50 százalékos tulajdonrésze kassai cégek kezében van, a szálak a Smer támogatói felé vezetnek. Veronika Remišová blogger – aki az OĽaNO hétfői sajtótájékoztatóján beszélt részletesen az ügyről – szerint ezt a hányadot a Spinex kft. birtokolja, amely a kassai BJMC szövetkezet tulajdona. A szövetkezet 92 százalékos tulajdonrésze Jozef Blaško kezében van, az ő édesapja 32 millió koronával támogatta korábban a Smert.

Havernak és jó drágán 

Remišová szerint a gond nem csak az, hogy offshore hátterű céggel üzletel az állami Vízgazdálkodási Vállalat, hanem az, hogy a komp üzemeltetése többszörösen túlárazott. Ezt kifogásolta múlt héten Érsek Árpád is, de ő még csak 1,65 millió eurós éves költségről beszélt, ami 15 évre aláírt szerződés esetében mintegy 15 millió eurót tenne ki.

A komp valódi menetrendjét figyelembe véve azonban – a komp nem óránként egyszer, hanem kétszer fordul Vajka és Keszölcés között – a költségek csaknem megduplázónak, és szinten meghaladják a 3 millió eurót, vagyis 15 év alatt több mint 45 millió euróba kerülnek. Ebből akár már hidat is építtethetne a Vízgazdálkodási Vállalat Vajka és Keszölcés közé. A komp azonban nem az egyetlen előnyös üzlete a Ponton Citynek.  

Kotornak még egy jót 

Nem csak a kompozással járt jól a cég, emellett elnyert egy mederkotrási tendert is. A bősi erőmű mellett kell medermunkákat végeziük, úgy, hogy nulla referenciájuk volt erre a típusú munkára. Korábban ezt a feladatot egy állami vállalat végezte, 2011-ben még a mostani ár harmadáért – vagyis ebben az esetben is valószínűleg egy túlárazott ajánlattal van dolgunk. 

Glváč és Fico felesége 

A kompot működtető Ponton Cityben a részvényeseket egy bizonyos Michaela Töröková képviselte. Ő az RHK Real nevű vállalat társtulajdonosa. Ennek a kft-nek egy másik társtulajdonosa Martin Glváč, a Smer pozsony kerületi főnöke, egyben védelmi miniszter. További érdekesség, hogy az RHK Real társtulajdonosa volt 2004–2007 között Robert Fico kormányfő felesége, Svetlana Ficová is. 

NÉZZE MEG GALÉRIÁNKBAN, HOGYAN NÉZ KI A VAJKAI KOMP:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?