Megsemmisítették a legnagyobb al-Kaida kiképzőtábort

Washington |

<p>Az afganisztáni háború elmúlt 14 éve során &quot;valószínűleg az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborát&quot; semmisítették meg október elején amerikai katonák a helyi biztonsági erők támogatásával egy több napig tartó hadművelet során.</p>

John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított indiai szubkontinensen működő szárnya (AQIS) működtette.
   

Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt. A tábornok szavai szerint "ez volt a legnagyobb ilyen típusú, szélsőségeseket felkészítő objektum, amelyet a afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk". A tábor legalább egy éve működhetett.
   

A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét a hadműveletben.
   

"Ez egy olyan hely, amelyről valószínűleg nem gondolnánk, hogy jelen van az al-Kaida" - hangoztatta a tábornok. Hozzátette, a tábor létezésére egy az al-Kaida egy másik létesítménye ellen nyáron a kelet-afganisztáni Barlam körzetében elkövetett rajtaütés nyomán bukkantak.
   

A kiképző tábort napokkal az előtt semmisítették meg.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok 2016-ban is 9800 katonát fog állomásoztatni Afganisztánban és 2017-ban sem csökkenne ezerre az amerikai katonák száma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?