Hat űrhajósnő "Hold-utazását" tesztelik orosz tudósok

Moszkva |

<p>Példa nélküli kísérletbe kezdett szerdán egy orosz tudóscsoport, választ keresve arra a kérdésre, hogyan viselkedne a világűrben egy kizárólag nőkből álló legénység: hat nőt zártak össze nyolc napra, Hold-utazásnak megfelelő körülmények között.</p>

"Szeretném azt kívánni, hogy ne legyen konfliktus, de, ahogy mondani szokták, két háziasszony nehezen fér meg egy konyhában" - jelentete ki Igor Usakov, az Orvosbiológiai Intézet (IBMP) igazgatója, amikor elindította a  virtuális expedíciót.

Az egyforma vörös kezeslábasba öltözött hat önkéntes ezután átlépett az űrutazások fizikai és lelki hatásainak kutatásairól ismert intézetben berendezett kísérleti helyiségek bejáratául szolgáló "zsilipkapun".

A Holdra és a visszautazást utánzó kísérletben egy orvosnő és egy pszichológusnő is részt vesz. A virtuális utazás során a hat űrhajósnő különböző pszichológiai és biológiai kísérleteket is elvégez.

2015-ben az IBMP hat férfit zárt össze 520 napra, egy Mars-utazást szimulálva. 

A kísérlet pszichológiai szempontból rendkívül érdekes - mondta sajtótájékoztatóján Igor Usakov. 

"Most első ízben vesz részt ilyen legénység hasonló szimulációs kísérletben. Érdekes lesz látni, hogyan kommunikál egy női legénység" - mondta Szergej Ponomarjov, a kísérlet vezetője. 

"Eddig sosem volt kizárólag női legénység a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Úgy gondoljuk, hogy a világűr jövője ugyanúgy férfias, mint nőies, és be kell hoznunk azt az időszakot, amikor sajnálatos módon nem küldtünk elegendő nőt a világűrbe" - tette hozzá.

Oroszország küldte az első nőt a világűrbe 1963-ban, a nők azonban a későbbiekben kisebb részt vállaltak az orosz űrprogram fejlesztésében. Tavaly küldte Moszkva a negyedik női kozmonautát a világűrbe Jelena Szerova személyében. Az űrhajósnő elpanaszolta, hogy a visszatérése után megkérdezték tőle, hogyan mosott hajat az ISS-en, holott a férfi űrhajósoknak nem kellett ilyen kérdésre válaszolniuk.

Az új kísérlet bemutatásakor az újságírók kérdései ismét akörül forogtak, hogyan bírja ki egy hétig a hat nő férfi vagy sminkelés nélkül. 

"Nagyon szépek vagyunk festék nélkül is" - válaszolta Darja Komisszarova. 

"Dolgozunk, és amikor dolgozunk, nem gondolunk férfiakra, vagy nőkre" - tette hozzá kolléganője, Anna Kumaszaul.

Az expedíció vezetője, Jelena Lucsnickaja remélte, hogy nem történik semmilyen kellemetlenség. 

"Bizonyos vagyok abban, hogy megvan a műveltségünk és a személyes kvalitásaink, hogy minden rendben menjen - hangsúlyozta.

Ötvennégy évvel az első űrhajós, Jurij Gagarin utazása után Oroszország embert szeretned küldeni a Holdra, a vetélkedésben az amerikaiak 1969-ben ugyanis ebben megelőzték. A Hold-utazást 2029-re tervezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?