A nagy adatlopás: 15 éves hackert vettek őrizetbe

A nagy adatlopás: 15 éves hackert vettek őrizetbe
London |

<p>Egy 15 éves fiút vettek őrizetbe hétfőn az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopási ügyében.</p>

A fiatalkorú gyanúsítottat a Scotland Yard hétfő esti bejelentése szerint Észak-Írországban fogta el a helyi rendőrség. A bejelentés szerint a Scotland Yard kiberbűnözés elleni ügyosztálya és az észak-írországi rendőrség (PSNI) széleskörű együttműködése vezetett az egyelőre meg nem nevezett fiatal őrizetbe vételéhez.

A támadás az egyik nagy-britanniai internet- és telefonszolgáltató, a TalkTalk szervereit érte a múlt hét második felében.

A cég még hétfőn sem tudott teljes körű tájékoztatást adni arról, hogy a betörés mekkora károkat okozott, de a vállalat szerint továbbra sem lehet kizárni, hogy a hacker mind a 4 millió TalkTalk-előfizető személyes adataihoz - köztük postai és email-címükhöz, banki és hitelkártya-adataikhoz, születési dátumukhoz - hozzáfért.

A vállalat vezérigazgatója, Dido Harding a hétvégén elmondta, hogy email-üzenetet kapott, amelynek küldői "váltságdíjat" követeltek azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra az előfizetők eltulajdonított adatait. Harding szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a zsarolók azonosak-e azokkal, akik feltörték a TalkTalk szervereit.

A brit sajtó szerint több előfizető is arról számolt be, hogy telefonhívásokat kaptak, amelyekben a hívó a TalkTalk biztonsági illetékesének mondta magát, és pontosan tudta személyes adataikat. Több ízben a hívóknak állítólag sikerült is rászedniük a cég előfizetőit, akiknek bankszámlájáról esetenként több száz fontot leemeltek.

A cég tájékoztatása szerint ugyanakkor a betörők közvetlenül a TalkTalk adatbázisából nem tudták megszerezni az előfizetők bankszámla-hozzáférési adatait.

A szolgáltatót rendkívül éles bírálatok érték, mivel kiderült, hogy szakértők már jó ideje figyelmeztették a vállalatot biztonsági rendszereinek hiányosságaira. 

Hétfőn a londoni alsóház belügyi bizottsága közölte, hogy hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?