Az Iszlám Állam és az al-Kaida is fenyegeti Afganisztánt

Kabul |

<p>Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet újra teret nyert Afganisztánban, miközben az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet is komoly fenyegetéssé vált az országban - figyelmeztetett az afgán kormány nemzetbiztonsági tanácsadója, kérve az Egyesült Államok és a NATO katonai támogatását a terroristák elűzéséhez.</p>

Mohamed Haríf Atmár az AP amerikai hírügynökségnek még szombaton késő este adott, majd hétfőn megjelent interjújában azt mondta, hogy az al-Kaida, a tálibok, az Iszlám Állam és más lázadók, köztük a tálibokhoz kötődő brutális Hakkáni hálózat "átalakuláson megy keresztül". Mint a biztonsági szakember fogalmazott, ezek a csoportok nem legyengültek, hanem "újjászülettek", és igyekeznek kihasználni az afgán erők abból adódó gyengeségét, hogy a Washington vezette nemzetközi harci misszió tavaly befejeződött.     Atmár beszélt arról is, hogy a tálibok taktikát váltottak, és a szórványos fegyveres és pokolgépes rajtaütések helyett a városok elleni összehangolt támadásokat választják, ahogy azt a szeptember végén pár napra elfoglalt tartományi székhely, Kunduz példája is jól mutatja.    A biztonsági tanácsadó szerint számos lázadócsoport használja hátországként Afganisztánt, ahonnan "elérheti szülőföldjét", köztük Kínát, Üzbegisztánt és más közép-ázsiai országokat, valamint Oroszországot.     "Fontos megértenünk, hogy a különféle terroristák együttes jelenléte, amellyel most szembe kell néznünk, a régió minden országára, összességében pedig az egész világra fenyegetést fog jelenteni" - hangsúlyozta Atmár.     Barack Obama október közepén jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát kíván állomásoztatni az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban. Az amerikai elnök ezzel lemondott arról, hogy teljesítse az Egyesült Államok által viselt leghosszabb, több mint 14 éve tartó fegyveres beavatkozás lezárására vonatkozó ígéretét. Washington a jövő év nagy részében a jelenlegi 9800 fős szinten tartja az afganisztáni katonai kontingens létszámát, majd 2017-re, Obama második elnöki ciklusa végére 5500-ra csökkenti azt. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?