2017 végéig elkészülhet a Nemzeti Futballstadion

<p>A tervek szerint 68 millió eurójába fog kerülni az államnak a Téglamezőn felépítendő Nemzeti Futballstadion.</p>

Újabb fázisához érkezett a leendő pozsonyi Nemzeti Futballstadion ügye: a KPMG könyvvizsgáló cég pozitív kicsengésű tanulmánya alapján a kormány rövidesen dönthet a projekt nem kommersz jellegű részének átvételéről. „Novemberben beterjesztem ezt a javaslatot a kormányülésre, azzal, hogy 2017 végéig állnia kell a stadionnak, nem akarunk újabb csúszást” – nyilatkozta Juraj Draxler oktatási miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón.

A tervek szerint a stadionépítés végett létrehozott Nemzeti Futballstadion Rt.-t jogilag két cégre osztanák, az állam pedig a nem kommersz jellegű részt venné át. „Az további elemzések tárgya lesz, hogy ez milyen anyagi és egyéb feltételek mellett valósulhat meg, október végéig ez is meglesz. A nem kereskedelmi célokat szolgáló rész megépítésének teljes költsége 68 millió euró körül van” – szögezte le a KPMG-t képviselő Ľuboš Vančo. Draxler hozzátette, maga a stadion megépítése ebből 45 milliót fog felemészteni. „Azt még nem döntöttük el, hogy a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárást átvesszük-e” – jegyezte meg Draxler.

A költségekkel kapcsolatos prezentáció során európai példákon keresztül mutattak rá arra, hogy a nagyjából azonos befogadóképességű stadionok építése sok esetben merőben eltérő anyagi ráfordítást igényel. Míg például a londoni Wembley-nél közel 10 000 euró volt az egy ülőhelyre átszámított költség, addig a müncheni Allianz Aréna esetében ez 4900 euró/ülőhelynél is kevesebb volt.

A régi Téglamezei Stadion helyén felépítendő új nemzeti arénában telt ház esetén 22 500 néző foglalhat helyet, azaz egy ülőhely kialakítása 3020 euróba fog kerülni. Ez gyakorlatilag megegyezik az utóbbi 10 évben felépített 18 hasonló európai stadion átlagos mutatójával, igaz, a skála ezek esetében igen széles, 1800 euró/ülőhelytől 4500-ig terjed.

Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke üdvözölte, hogy egy újabb lépéssel közelebb kerültek a Nemzeti Futballstadion megépítéséhez. „Európából csak Moldovának, Szerbiának, Horvátországnak és Bosznia-Hercegovinának nincs még nemzeti stadionja, már Fehéroroszország és Albánia is elkezdte építeni a sajátját. Örülök, hogy mi is csatlakozunk az európai standardhoz” – mondta Kováčik.

A Nemzeti Futballstadiont korábban Ivan Kmotrík nagyvállalkozó, a Slovan tulajdonosa tervezte megépíteni, de később visszakozott. Robert Fico miniszterelnök idén májusban jelentette ki, hogy a stadiont az állam fogja megépíteni. A kormány eredetileg 27 millió eurót szánt a társfinanszírozásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?