Nyilvános boncolás miatt bírálnak egy dán állatkertet

Odense |

<p>Nyilvánosan, több száz látogató előtt boncoltak fel egy egyéves hím oroszlánt csütörtökön a dániai Odense Állatkertben, amely az állatvédők bírálatainak kereszttüzébe került a fölöslegessé vált oroszlánszaporulat leöléséért.</p>

A Koppenhágától 170 kilométerre nyugatra fekvő Odense állatkertjében az őszi iskolai szünetre időzítették az előre meghirdetett boncolást, hogy az érdeklődő gyerekek is láthassák. Az évi félmillió látogatót számláló európai állatkertek közül 2013-ban és idén is a legjobbnak választott park Dánia egyik legkedveltebb turistalátványossága. Az állatkertben húsz éve rendeznek nyilvános állatboncolásokat.      A csütörtökön boncasztalra került oroszlán és két testvére februárban múlt ki, az állatkert tájékoztatása szerint azért kellett elpusztítani őket, mert nem találtak számukra helyet más állatkertben, viszont meg kellett előzni a belterjes szaporulatot. A szakemberek szerint az oroszlánok egymást is elpusztíthatták volna, mivel közös kifutóban tartották őket.     A boncolást az állatkertben dolgozó Lotte Tranberg végezte el, miután röviden beszélt a nagymacskafélék életéről és tulajdonságairól. A boncolás során felmutatta a közönségnek az oroszlán belső szerveit, és válaszolt az elhangzó kérdésekre.     A felboncolt példány két testvérének maradványait, egy hímet és egy nőstényt egyelőre az állatkert fagyasztójában helyezték el, arról még nem döntöttek, hogy mi lesz a sorsuk - mondta el az igazgató, Jens Odgaard Olsson.     Egy brüsszeli központú állatvédő csoport éles kritikával illette az Odense Állatkertet a három egészséges oroszlán elpusztítása miatt. A Humane Society International/Europe szervezet vezetője, Joanna Swabe közleményében hangsúlyozta, hogy "az állatkertek rutinból túltenyésztik, majd leölik az oroszlánokat és a szintén fölöslegesnek bizonyuló más állatok ezreit". Figyelmeztetett az állatkertek "etikai felelősségére" és emlékeztetett arra, hogy más módszerek is rendelkezésre állnak a szaporulat korlátozására és a genetikailag egészséges populáció védelmére.     A Facebookon több tucatnyian bírálták Dániát és az állatkertet az "érzéketlenségéért".     Tavaly februárban a Koppenhágai Állatkert váltott ki nemzetközi tiltakozást, ahol egy szintén fölöslegessé vált, és ezért elpusztított egészséges zsiráfot boncoltak fel, és a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára adták húsát az oroszlánoknak. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?