Második körben akadt vevő a Dafnéra

Nyitra/Komárom |

<p>Eladta a Nyitra megyei önkormányzat az egykori Dafné szociális otthon épületeit a hozzájuk tartozó közel egyhektáros telekkel együtt a Csallóközaranyosi Mezőgazdasági Szövetkezetnek.</p>

A Komárom őrsújfalui városrészében található otthonban évtizedeken keresztül mentálisan sérült felnőtteket ápoltak, de a két évvel ezelőtti júniusi árvíz után végleg elköltöztették őket onnan. A terület ugyanis a Duna ártérében található, és ha magas a vízállás rendszeresen evakuálni kellett a lakókat. A közegészségügyi hivatal az ár levonulása után sem engedélyezte a gondozottak visszaköltöztetését, először ideiglenesen, majd véglegesen a megye más, szociális, illetve időseket ellátó otthonaiban helyezték el őket. Egy ideig úgy tűnt, az egykori gadóci mezőgazdasági középiskolát alakítják át szociális otthonná, a Smer–KDH többségű megyei testület azonban elvetette ezt a megoldást, tavaly júliusban pedig végleg megszüntették a Dafnét; a felszámolás ellen az MKP-s képviselőkön kívül a Híd és a Nova egy-egy képviselője, valamint két független szavazott. Az őrsújfalui ingatlan feleslegessé vált a megye számára, ezért eladásra kínálta. Gyarmati Tihamér (MKP) képviselő, a megyei önkormányzat vagyonjogi bizottságának elnöke lapunknak elmondta, először más megyei fenntartású intézményeknek, majd Komáromnak ajánlották fel az épületeket és a területet, de senki nem érdeklődött iránta. Ezt követően írtak ki versenytárgyalást, az első körben nem volt jelentkező, a második körben pedig egy érdeklődő volt, a Csallóközaranyosi Mezőgazdasági Szövetkezet, amely 150 ezer eurót kínált érte. Az ingatlan hivatalosan felbecsült értéke 300 ezer euró. Az idevágó megyei rendelet értelmében az eladási ár nem lehet alacsonyabb a hivatalosan felbecsült ár harmadánál, ebben az esetben ez a feltétel teljesült. „A bevétel a megye költségvetését gyarapítja, ám a testületen belüli hallgatólagos megegyezés szerint a pénzt általában abban a járásban használják fel, ahonnan a bevétel származik – magyarázta Gyarmati Tihamér. – Tervben van a komáromi Szinnyei József Könyvtár főépületének felújítása, jó lenne, ha a Dafné eladásából befolyt összeg egy részét például erre a beruházásra fordítaná a megye.” Szerettünk volna megtudni, hogy a csallóközaranyosi szövetkezet milyen céllal vásárolta meg az őrsújfalui ingatlant, de Nagy László elnök kitért a válaszadás elől. Mint mondta, a megye egyelőre hivatalosan nem értesítette őket az eladásról, ezért nem nyilatkozik. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?