Nem kérnek a szemétégetőből

Somorja |

<p><span style="font-size: 12px;">Évi százezer tonna hulladékot dolgoznának fel az égetőben, a lakosok rámutattak a plazmatechnológia veszélyeire.</span></p>

Lakossági fórumot tartottak a dunaszerdahelyi járásbeli városba tervezett szemétégetőről. A lakosok és a városvezetés elutasítja a beruházást.

Somorja lakói mellett a környező községek – Nagypaka, Macháza (Macov), Úszor, Lég és Csallóköztárnok (Trnávka) – lakosait is meghívták a találkozóra, melyen az SPV Dálovce vállalat ismertette a terveit. A cég képviselői és szakemberek kitértek a Sámot városrészbe tervezett, magas hőfokú plazmatechnológiával működő hulladékégető környezeti és egészségügyi hatásaira, elmondták, milyen kémiai reakciók játszódnak le a hulladék megsemmisítésekor, mennyivel nőne a teherforgalom a környéken. Évente százezer tonna szemetet dolgoznának fel az üzemben. Nemcsak a Dunaszerdahelyi, hanem a Szenci járásból és a főváros környékéről is szállítanának szemetet az égetőbe. A lakosok nyíltan tiltakoztak a beruházás ellen. A találkozón kérdezhettek a vállalat képviselőitől, rámutattak a hulladékégető és a plazmatechnológia veszélyeire. A helyiek NEM–NIE feliratú táblákkal is tudatták a beruházóval, nem értenek egyet a hulladékégető megépítésével.

A város önkormányzata is elutasítja a tervet. Bárdos Gábor polgármester elmondta, nem szeretnék, hogy megvalósuljon a beruházás. „A város álláspontja elutasító. A törvény előírja, lehetőséget kell adnunk a kezdeményezőnek, hogy ismertesse a nyilvánossággal a terveit. A fórumról nyilvános felvétel készült” – nyilatkozta lapunknak a polgármester. Bárdos hozzátette, a vita egy nagy környezetvédelmi tanulmány része. A vállalat értesítette az építészeti hivatalt a terveiről, az elsődleges építészeti eljárást felfüggesztették. A lakosok korábban is tiltakoztak a hulladékégető ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?