A legsúlyosabbak egyikévé válhat az idei délkelet-ázsiai erdőtűzkrízis

Jakarta |

<p><span style="font-size: 12px;">Könnyen lehet, hogy a legsúlyosabbak közt vonulhatnak be a történelembe a Délkelet-Ázsiában jelenleg tomboló erdőtüzek - figyelmeztetnek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei, hozzátéve, hogy az elnyúló száraz évszak jelentősen hátráltatja a krízis megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.</span></p>

Malajziát, Szingapúrt és Indonézia nagy területeit is sűrű füstköd borítja az utóbbi hetekben az illegálisan felégetett ültetvények miatt. Habár a száraz évszakban történő erdőégetések szinte minden évben visszatérő problémát jelentenek, a szakemberek szerint az idei krízis az 1997-es szintet is felülmúlhatja, amikor az erdőtüzek 9 milliárd dollárt felemésztő környezeti károkat okoztak. "A Szingapúrban és Szumátra délkeleti részén uralkodó állapotok az 1997-es szinthez közelítenek" - közölte Robert Field, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának kutatója. Mint hozzátette, amennyiben az elnyúló száraz évszakra vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2015 az eddigi legsúlyosabb károkat elszenvedő évek egyike lesz. A régiót várhatóan még sűrűbb füstköd fogja beborítani.  A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség, az El Nino a szokásosnál szárazabb környezeti feltételeket teremt Indonéziában, ám a hatóságok reményei szerint a régóta várt esőzések egy hónapon belül megérkeznek, hogy végre elcsendesítsék a lángokat. Az indonéz elnök nemrég a biztonsági erők több ezer tagját vezényelte ki a tüzek megfékezésére, és közölte, hogy az erdőtüzekért felelős cégek engedélyeit visszavonják. A környezeti katasztrófa miatt iskolákat zártak be, repülőjáratokat töröltek és több százezren fordultak orvoshoz légzési problémákkal a régióban. A NASA becslései szerint az idei erdőtüzek következtében nagyjából 600 millió tonna üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?