Žitňanská: nyilvánosságra kell hozni a bírói értékeléseket

Pozsony |

<p>A szlovák bírók munkájáról szóló értékelést nyilvánosságra kell hozni. Ezzel a javaslattal állt elő a Híd alelnöke, Lucia Žitňanská.&nbsp;</p>

A bírókat és az ülnököket érintő törvénymódosítást Žitňanská már be is nyújtotta, a parlament azt már a soron következő szeptemberi ülésén megtárgyalhatja. A volt igazságügy-miniszter, aki a bírók rendszeres értékelésének gyakorlatát még 2011-ben vezette be, az értékelés közzétételétől az igazságszolgáltatás hatékonyabb ellenőrzését és nagyobb átláthatóságát várja. A bírók értekelesét a minisztériumnak azok véglegesítése után 30 nappal kellene közzétennie a honlapján. Az étrtékeléssel együtt nyilvánosságra kellene hozni a bírók esetleges ellenvetéseit is, és az illetékes bírói tanács állásfoglalását. A javaslat 2016. januar 1-én lépne érvénybe. A korábban készült értékeléseket 2016. március 30-ig kellene közzétenni. A bírókat öt éves ciklusokban értékelik, az értékelést az egyes bíróságokon a grémium és a kollégium elnöke, illetve egy a bírói tanács által összeállított értékelő bizottság végzi. Az ismétlődő negatív értékelés felelősségre vonást, de akár a bíró hivatalból való visszahívását is maga után vonhatja. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?