Vizuálisan a szülőföldről

<p>A Kortárs Magyar Galériában szeptember 11-ig látható a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete által rendezett Szülőföld című, nagyszabású tárlat.&nbsp;</p>

Festmények, grafikák, szobrok, objektek mutatnak plasztikus képet arról, mit gondolnak a (kiállító) művészek a szülőföldről. A Szülőföld című tárlat folytatása a Kortárs Magyar Galériában 2013-ban rendezett Kapcsolat és a 2014-ben bemutatott Duna című tematikus kiállításoknak.Baky Péter festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke kifejtette: az elindított tárlatsorozathoz az alkotók – vagyis a jelen Magyarországán élő és dolgozó képzőművészek egy csoportja, bevonva a Felvidék magyar képzőművészeit is – egy-egy, az összmagyarságnak eredendően fontos tematikát dolgoznak fel. Egy élő képzőművészeti sejtet képeznek ők, egy kicsit mindig továbblépve, osztódva, fejlődve, aminek köszönhetően a mindenkori kortárs magyar képzőművészek egy, terjedelemben nem túl nagy, de igen jelentős szellemiséget, tehetséget hordozó, rendkívül tekintélyes csoportjává válnak. A Vermes-villában kiállítók között van Kossuth-díjas alkotó, érdemes művész, vannak Munkácsy-díjasok és a pályájuk elején tartó képzőművészek. Ötvennégy művész alkotásaiból állt össze a tárlat. „S bár vannak köztük hasonlóan megnyilvánuló, interpretáló, gondolkodó alkotók – ezt próbálta a rendezés is alátámasztani –, mindannyian másként és másként szólnak a szülőföldről. Mindannyian más módon próbálják megértetni a befogadóval, mit jelent számukra a szülőföld egy adott pillanatban vagy az élet egésze folyamán. Egyikük épp a politikai aktualitás felhangjával, másikuk történelmi visszatekintéssel, megint mások tájakkal, tájrészletekkel, szimbólumokkal, jelzésekkel, absztrakt módon, vagy az autentikus népművészetet beépítve, vagy naturálisan fogalmazva, néhányan a tőlük megszokottól eltérő módon megnyilvánulva” – fejtette ki Baky Péter. Érdemes betérni a Vermes-villába, mert sokrétű, színes, széles skálán mozgó művészeti anyagból rendezett tárlatot láthat a közönség. A képmezőteremtésben és a szobor-tárgy műfajban is születtek izgalmas, új hangvételű alkotások. A szülőföld tárgykör vizuális megjelentetése pedig – a téma érzelmi töltete révén – kedvezően befolyásolhatja a befogadónak a kísérletező vizuális nyelvhez való viszonyát. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?