Meghalt Bertolt Brecht lánya, a drámaíró hagyatékának szigorú őre

<p>Meghalt Bertolt Brecht lánya, a nagy német drámaíró fő örököse és hagyatékának gondozója.</p>

A hagyaték szigorú őreként ismert Barbara Brecht-Schall hétfőn este, 84 évesen hunyt el Berlinben - jelentette be kedden a Suhrkamp Kiadó a családra hivatkozva.    Barbara Brecht színésznő volt, és 1951-től 1972-ig az apja által alapított színház, a Berliner Ensemble színpadán lépett fel.     "Apja hagyatékának őreként és védelmezőjeként Barbara Brecht-Schall következetes és bátor, gyakran nehéz tárgyalópartner volt" - mutatott rá nekrológjában a Berliner Ensemble.    "Híres-hírhedt volt keménysége és kérlelhetetlensége, de a szíve is. A színház valóságos Jeanne d'Arc-jaként őrizte és védelmezte apja, az egyik legjelentősebb kortárs drámaíró munkásságát" - mondta Claus Peymann, a társulat játszóhelyének, a Theater am Schiffbauerdammnak az igazgatója.     A hagyaték gondozójaként Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival, vétójogával élve meg is akadályozott egyes előadásokat.     Legutóbb peres úton azt érte el, hogy a müncheni Residenztheater levegye műsoráról Bertolt Brecht Baal című, Frank Castorf rendezésében bemutatott darabját az eredeti szövegtől való eltérések miatt.    Barbara Brecht férje az ugyancsak színész Ekkehard Schall (1930-2005) volt, akit apja hívott 1952-ben a színházához és aki az évtizedek folyamán jeles Brecht-színésszé vált, végigjátszotta a teljes Brecht-repertoárt, egyedül a Berliner Ensemble színpadán a Brecht-darabok több mint 60 szerepét alakította.    A pár két lánya közül az egyik (Johanna Schall) színész-rendező, a másik (Jenny Schall) jelmeztervező lett.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?