Ukrán válság - Tüntetők rohamozták meg a parlamentet, robbanás

Kijev |

<p>Radikális jobboldali tüntetők megrohamozták az ukrán parlament épületét hétfőn, azt követően, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.<br />&nbsp;</p>

18:02 Őrizetbe vették a gránátot dobó tüntetőt a parlamentnél
Őrizetbe vették azt a tüntetőt, aki a gránátot dobott hétfőn a kijevi parlamentet védő rendőrökre és nemzeti gárdistákra - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A robbanás következtében egy ember meghalt.

A belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a gyanúsított, Ihor Humenyuk beismerte a tettét. A férfi a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Szics nevű önkéntes alakulatához tartozik, és a hadműveleti övezetből érkezett Kijevbe. Jelenleg szabadságon van. A rendőrök még egy gránátot találtak nála, valamint a vásárlási csekket mindkét gránátról - közölte a belügyminiszter.  
 

16:29 Halottja és számos sebesültje van a radikális tüntetők rohamának a parlamentnél
Egy rendőr életét vesztette és az ukrán biztonsági erők legalább kilencven tagja sebesült meg a radikális jobboldali tüntetőkkel való összecsapásban az ukrán parlament épületénél hétfőn - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A belügyminiszter Facebook oldalán közzétett bejegyzésében provokációnak nevezte az összecsapást, és a Szabadság (Szvoboda) párt tagjait tette felelőssé érte, illetve a biztonsági erők több tagját súlyosan megsebesítő robbantásokért is.
   
Egy a világhálón is megtekinthető felvételen az látszik, ahogy a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, ami egyes hírforrások szerint legalább tizenöt embert, rendőröket és előzetes információk szerint újságírókat sebesített meg. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.
   
Avakov azonban több robbanószerkezetről tett említést, és megjegyezte, több sebesültnek súlyos, életveszélyes az állapota.

16:12 Klicsko: van halálos áldozata is az ukrán parlament előtti összecsapásoknak
Halálos áldozata is van az ukrán parlament előtti összecsapásoknak  - közölte Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere hétfőn.

A polgármester a 112.ua hírtelevíziónak elmondta, úgy értesült, hogy meghalt az ukrán parlament előtti rendet biztosító több fiatal rendőr.
Klicsko hozzátette, a hatóságok első dolga most az, hogy megállapítsák, kik a felelősöket a történtekért.

A rendfenntartó szervek egyelőre nem erősítették meg a polgármester közlését.

14:45 Még több sebesültje van a radikális tüntetők rohamának a parlamentnél
Már több mint félszáz sebesültje van annak a robbanásnak, amely radikális jobboldali tüntetők rohamát előzte meg az ukrán parlament épületénél hétfőn.

A tiltakozás azt követően vált erőszakossá, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs célú módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.
    A tiltakozók útját rendőrsorfal állta el.
    Az Interfax Ukraina helyi hírügynökség internetes oldalára feltette egy térfigyelő kamera felvételét, amelyen látható a robbanás pillanata. A hírügynökség helyszínen lévő újságírója szerint vélhetően harci gránátot dobhattak a rendőrök mögé.

Az eddigi információk szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőr sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.
   
A TASZSZ orosz hírügynökség mintegy 30 sebesültről tud, jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.
   
Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.
   
A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint a Jobboldali Szektor (PSZ) szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?