George W. Bush felkereste New Orleanst a Katrina hurrikán 10. évfordulóján

Washington |

<p>A helyszínen emlékezett meg a 10 évvel ezelőtti Katrina hurrikán áldozatairól és méltatta az iskolák újjáépítését a tragédia idején hivatalban lévő amerikai elnök, George W. Bush.</p>

Bush a feleségével, Laurával ugyanazt a Warren Easton középiskolát, New Orleans egyik legrégebbi közoktatási intézményét kereste fel, mint a tragédia első évfordulóján, amikor azt újból megnyitották. Az iskola újjáépítéséhez a volt first lady könyvtáralapítványa is hozzájárult. Bush exelnök a tanintézmény tornatermében megtartott megemlékezésen kijelentette, hogy a tragédia évfordulóján az iskolák újjászületése ad okot az ünneplésre. Az eseményen jelen volt Mitch Landrieu New Orleans-i polgármester és Kathleen Blanco, Louisiana állam volt kormányzója is.  A volt elnök annak idején bírálatok kereszttüzébe került a katasztrófa-elhárítás súlyos felkészületlensége miatt. A bűnbaknak kikiáltott Bushnak a hivatali ideje alatt sohasem sikerült felépülnie a súlyos népszerűségvesztésből. Bush pénteken felkereste a Mississippi állambeli Gulfportot is, ahol a mentési munkálatok részvevőivel találkozott. Az újjáépítési munkálatok nagy része egyébként az előző elnök kormányzása alatt történt, akkor 140 milliárd dollárt fordítottak erre a célra. Egy nappal korábban Barack Obama elnök, aki a Katrina óta immár kilencedszer járt a térségben, az évforduló alkalmából méltatta azt a haladást, amelyet New Orleansnak az újjáépítésben sikerült elérnie, viszont hangoztatta, hogy többet kellene tenni a szegénység és az egyenlőtlenség leküzdése érdekében. Szavai szerint egy évtizede "az, ami természeti katasztrófának indult, ember okozta katasztrófává vált", mert a kormány képtelen volt gondoskodni a saját állampolgárairól. Emlékeztetett arra, hogy a vihar felszínre hozott egy mélyebb tragédiát, a strukturális egyenlőtlenséget, ugyanis "túl sok embert, főleg szegény embert, főleg színes embert" hagyott állás, megfizethető egészségügyi ellátás és megfelelő lakhatás nélkül. Az elnök egyebek mellett megjegyezte, hogy az átlagos New Orleans-i fekete háztartások jövedelme ma is alacsonyabb a fehérekénél, és hogy a munkanélküliség az afroamerikai férfiakat különösen keményen sújtja. A New Orleans-ban szombaton megtartandó hivatalos megemlékezésen Bill Clinton volt elnök is felszólal majd. A hurrikán és az azt követő áradások következtében a térségben legkevesebb 1200 ember halt meg, de egyes becslések szerint az áldozatok száma meghaladhatta az 1800-at.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?