Nyári hülyéskedés

<p>Nyilván nem egy nagy felfedezés, mégis az tűnik fel elsőnek, hogy semmi sem változik, hiába telnek az évek, Tom Cruise egyáltalán nem lesz jobb színész. Fut, ugrik, csúszik és mászik, csak éppen nem játszik, bamba arccal bámul a kamerába. De hát a Mission: Impossible ötödik része nem is róla szól, sőt, a sorozat sohasem igazán a főszereplőről szólt.</p>

Nem James Bond-mozit nézünk, ahol a színész adja el a filmet, azért mennek a nézők a moziba, hogy lássák Daniel Craig meztelen felsőtestét. Ami a meztelen felsőtestet illeti, az itt is van, de nem ez a lényeg. Mert bármennyire is gyenge a főszereplő, a Titkos nemzet végig fenntartja az érdeklődést, az ember képes folyton izgulni, hogy jaj, csak sikerüljön kijutni a bécsi operából. Egyszóval: profi.

Bár ez a megállapítás még nem menti azt, hogy a történet továbbra is olyan bárgyú, mint az előző részekben, látszik, hogy a forgatókönyvírók is tudták, mikor kerül mozikba a film, nem nagyon törték magukat, nyáron a nézők úgysem intellektuális kalandokra vágynak. És hát tényleg nincs intellektuális kaland, mert azt nehéz lenne annak nevezni, hogy van egy terrorszervezet, aki világuralomra tör, vagyis törne, ha nem volna Ethan Hunt és az ő remek csapata. Az ember azon gondolkodik, mikor találkozott utoljára hasonló történettel, és nem kell sokáig keresgélni, nagyjából az összes Bond-film erről szólt. Viszont most van egy jelentős helyzeti előny: a rendező, Christopher McQuarrie is érezhette, hogy felesleges a cselekménnyel bíbelődni, akciójeleneteket kell rendezni, de azokat minél jobban.

A kísérlet sikerül, persze, az akciófilmek szokásos elemeit használják, a főhős sokat utazik, pénteken még Amerikában van, szombaton már a Turandotot nézi a bécsi operában. Jön a film legjobb jelenete, Tom Cruise a színpad fölötti hídon egyensúlyoz, közben lent szól a Nessun dorma. És csodás az egész, nincs túlhúzva, pont megfelelő ideig tart, még hihető is, mert Ethan Hunt esik-kel, nem győz elsőre. Utóbbi igaz az egész filmre, és azt hiszem, ezzel győz meg igazán: leszámol a korábbi nézettel, bemutatja, az akciófilmek főhőse is halandó, aki majdnem megfullad, akit megvernek, és aki nem feltétlenül távozik kéz a kézben a nővel. Nem kell ehhez Tom Cruise, elég, ha a rendező nem csak egy újabb folytatásként tekint a produkcióra, ami után majd szépen fel lehet venni a gázsit. A gázsit nyilván így is fel lehet majd venni, mert azért sorozatról van szó, a hős nem halhat meg, lesz még hatodik és hetedik rész, de az ember úgy jön ki a moziból, hogy a történetre alig emlékszik, ám azt nem feledi, amikor Ethan Hunt egy repülőgépre kapaszkodik fel felszállás közben. Meg amikor száguld a motorral. Lehetne folytatni, csak nem teszem, a lecke így is fel van adva James Bondnak.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"199662","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?