Csomagok után stadionok

Pozsony |

<p>A labdarúgás fontos szociális jelenség &ndash; jelentette ki Robert Fico. A kormányfő a szociális csomag mellett a stadionépítésről sem akar megfeledkezni. Pozsonyban tízmilliókból épül új aréna, miután az egyik oligarcha bicskája beletört az építésébe.&nbsp;</p>

Rohamtempóval folytatódnak a stadionépítések – jelentette be pénteken Robert Fico miniszterelnök. Állítása szerint azért, mert most van miből osztogatni, nem pedig a közelgő választások miatt. A kabinet még 2013-ban döntött úgy, hogy 45 millió euró értékben stadionfelújítási programot indít be, eddig egy új aréna készült el: az új nagyszombati arénát ma adja át Fico és a helyi fociklub illetékesei. A stadion 13 milliónyi állami támogatást kapott, 1 milliót az UEFA adott hozzá.

A dotációból 21 stadiont újítanának fel, újdonság, hogy a projekttől visszalépő Nagytapolcsány helyett Vágsellye vagy Somorja kaphatja a pénzt. Az állami támogatásról – mely nem haladhatja meg a költségek 60%-át – a közeljövőben dönt a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ). Lehet, hogy a pénzt nem új érdeklődőnek, hanem egy már futó projektnek utalja. A dunaszerdahelyi stadionnal kapcsolatban Ján Kováčik, az SFZ elnöke hozzátette: az önkormányzat döntése alapján III. helyett IV. kategóriás aréna épül – ez a legmagasabb nemzetközi (UEFA) stadionkategória. Fico a pályaépítés mellett az utánpótlásképzésbe is beszállna: ha 2016-ban kormányon marad, az SFZ-vel közösen nemzeti futballakadémiát tervez nyitni.

A kormányfő leszögezte: akármi is történik, a nemzeti stadiont felépítik. A szerződéseket úgy akarják előkészíteni, hogy azt egy esetleges kormányváltás után se lehessen visszamondani. A pozsonyi stadiont Ivan Kmotrík vállalkozó kezdte építeni, 2012-ben a kormány úgy döntött, hogy 27 millió euróval száll bele a projektbe. Miután Kmotrík pár hónapja lemondott tervéről, Ficóék teljes egészében átvették a projektet. Az új tervek alapján 45 millióba fog kerülni az aréna.

Az ellenzék kritizálja Ficóék hozzáállását: a kabinet már meghirdette a 45 milliós közbeszerzést, miközben 800 ezerért tanulmányt rendelt a KPMG tanácsadó cégtől. Az ellenzék szerint egyébként drága tanulmányból derül ki, megéri-e és milyen módon építeni a nemzeti stadiont, amelynek előkészítő munkálatai közben már meg is kezdődtek. „Dolgozunk, nem tudnak megállítani azok kiabálásai, akik mindent csak kritizálni tudnak, de semmit sem tettek” – mondta Fico.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?